Nieuws Actueel

Oekraïnecrisis weinig impact op economie

Lotte Grimberg 12 augustus 2014

De Oekraïnecrisis duwt de Russische economie waarschijnlijk in een recessie, waar andere landen in de regio een 'lichte besmetting' van zullen ondervinden. Investeerders zijn voorzichtiger geworden en diverse markten hebben een gevoelige tik gehad. Toch blijven de effecten voor de wereldeconomie 'bescheiden'. Dit concludeert ABN Amro dinsdag in een risicoanalyse over de impact op de wereldeconomie van de crisis in Oekraïne.

EscalatieDe economen van de bank beschrijven in een aantal scenario's de mogelijke gevolgen voor de mondiale economie. Hoewel er wellicht geen directe oplossing voor de crisis is, denkt de bank dat de politieke leiders uiteindelijk wel zullen inzien dat een voortdurende escalatie in niemands voordeel is. De spanningen zullen dan in de loop van het jaar geleidelijk verminderen.

SanctiesABN Amro wijst erop dat afgezien van de sterke energiebanden van de Europese Unie met Rusland de verdere handel tussen Rusland met de EU en de VS relatief bescheiden is. Bovendien richten de sancties tegen de Russische energiesector zich alleen op investeringen en zullen niet van invloed zijn op de energieleveringen van Rusland op de korte termijn. "Ook als beide partijen hun economische sancties opvoeren, zal de impact op de wereldwijde economie nog matig blijven.''

ScenarioIn een alternatief scenario waarin sprake is van een militaire escalatie, zal de wereldeconomie ernstiger gevolgen ondervinden. Investeerders zullen zich verder terugtrekken en het consumenten- en producentenvertrouwen zal sterk worden aangetast. Bovendien, hoe langer het conflict duurt, hoe ernstiger de economische effecten, aldus de economen.

In het ernstigste, maar tegelijk minst waarschijnlijke scenario, zou de energie-export van Rusland in het geding komen. Van alle scenario's, zal dit de grootste impact op de wereldeconomie hebben, omdat dit vrijwel zeker fors hogere energiekosten met zich zal meebrengen. "Sterker nog, in het meer extreme geval, zou de wereldeconomie een scherpe vertraging ondervinden'', aldus de economen.