Nieuws Actueel

OESO: Wereldeconomie groeit dit jaar minder

Lotte Grimberg 3 juni 2015

Fonds voor gelderse economie

De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder werd verwacht. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bekend in haar halfjaarlijkse economische rapport.

De OESO denkt dat de wereldeconomie dit jaar een vooruitgang zal laten zien met 3,1 procent. In oktober werd nog een groei voorspeld met 3,7 procent. In 2014 ging de wereldeconomie met 3,3 procent vooruit.

Grootste econmieVolgens de OESO hangt de verlaagde voorspelling grotendeels samen met de krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor heel 2015 verwacht de organisatie een groei van 's werelds grootste economie met 2 procent. Vorig jaar was dat nog 2,4 procent.

De Chinese economie, de tweede van de wereld, zal dit jaar naar verwachting van de OESO met 6,8 procent groeien, tegen 7,4 procent vorig jaar.

Zwakke euroDe OESO denkt dat de economie van de eurozone dit jaar een vooruitgang zal laten zien met 1,4 procent, tegen 0,9 procent in 2014. Volgens de OESO profiteert de eurozone van de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), de zwakke euro en de lage olieprijzen. Wel blijft het aanhoudende gesteggel rond Griekenland voor onzekerheid zorgen, aldus de organisatie.