Nieuws Actueel

Officier van justitie noemt bemoeienis van Provincie in de zaak-Nijhoff ‘ongebruikelijk’

Van onze redactie 16 maart 2015

Justitia Thinkstock

Het Almelose bedrijf Nijhoff Grindmaatschappij is in 2011 stilgelegd door de provincie. Dat is gebeurd na verschillende milieu-overtredingen. Nijhoff vermoedt dat de provincie heeft geprobeerd de rechtsgang te beïnvloeden. Daartoe is eerder voormalig gedeputeerde Gert Ranter onder ede verhoord. Deze week werd officier van justitie Steven Pieters verhoord door Nijhoffs advocaat Gaastra.

Ongebruikelijke gang van zakenDe officier van justitie heeft tijdens het verhoor gezegd dat naar aanleiding van een onderzoek bij Nijhoff ‘niet kon worden vastgesteld dat er sprake was van milieustrafrechtelijke overtredingen.’ Wel was er bij Nijhoff een overtreding van de milieuvergunning. „Daar was al bestuurlijk tegen opgetreden en dan heeft het geen zin om strafrechtelijk nog iets te doen”, aldus Pieters. Op een gegeven moment, vertelt Pieters tijdens het verhoor, heeft hij besloten het onderzoek stil te leggen. „De provincie heeft vervolgens buiten mij om contact opgenomen met mijn leidinggevende. (...) Ze waren teleurgesteld dat het onderzoek was stopgezet. Vervolgens heeft dat geresulteerd in het feit dat de provincie materiaal heeft aangeboden voor een nader strafrechtelijk onderzoek met betrekking tot drie zaken.” Dat is volgens de officier een ongebruikelijke gang van zaken.

OneerlijkheidTijdens een bezoek aan het Almelose bedrijf treft Pieters volgens eigen zeggen ‘een net bedrijf’ aan. Ook de administratie is volgens hem op orde. Pieters zou tegen directeur Esther Nijhoff hebben gezegd dat hij het een vreemde gang van zaken vindt en dat hij niet tegen oneerlijkheid kan. Pieters zegt deze week tijdens het verhoor dat hij zich de exacte bewoordingen die hij toen heeft gebruikt niet meer kan herinneren.

Volgens advocaat Gaastra van het Almelose bedrijf toont het verhoor aan dat er in strafrechtelijk opzicht niets aan de hand was bij Nijhoff Grind. De zaak wordt later dit jaar voortgezet.