Nieuws Actueel

Olaf Weghorst van familiebedrijf Weghorst Makelaardij: ‘Een echte ondernemer kan niet stilzitten’

Van onze redactie 30 juli 2015

FB Weghorst Architecten

Harry Weghorst heeft met zijn 67 jaren een levensfase bereikt waarin het niet vreemd is dat een ondernemer op de lauweren gaat rusten. Genieten van de geneugten van het leven, na jaren keihard werken, zoals veel van zijn generatiegenoten doen. Maar dat is aan de oprichter van het onroerend goed bedrijf niet besteed. “Ik moet er niet aan denken om alleen maar op de golfbaan te staan of voor de tv te hangen. Dat maakt je geestelijk arm. Als je er uitstapt, ben je alles heel snel kwijt. Je leert niets meer en mist de jongste ontwikkelingen.” In 2001 heeft hij de dagelijkse leiding overgedragen aan zijn twee zonen maar op de achtergrond fungeert de ‘pater familias’ nog altijd als interne vraagbaak en ambassadeur. Ondanks een stellige aankondiging in 2008 zich helemaal terug te trekken. “Onze vader is een echte ondernemer, die kan niet stilzitten,” verklaart Olaf. “Het mooie van een familiebedrijf is dat dit bij ons kan. Elders is weg ook echt weg,” zegt Arnoud.

Basis De basis is in 1981 gelegd op een zolderkamer. In economisch zware tijden durfde Harry Weghorst het aan om een eigen architectenbureau met projectontwikkeling te beginnen. ‘We durven alles in te zetten, maar slagen zullen we’, zei hij tegen zijn vrouw. De moed is beloond, want Weghorst overleefde, breidde uit met een makelaarspoot en is nu met een compleet dienstenpakket “uniek in Noord- en Oost-Nederland”, zoals Weghorst en zijn zonen benadrukken. Olaf stuurt de makelaarstak aan, Arnoud het architectenbureau en samen zijn ze verantwoordelijk voor Ideaal Wonen, de ontwikkelpoot.

Verplichting Dat Olaf (41) en Arnoud (43) in de jaren negentig toetraden tot het bedrijf was geen verplichting, benadrukt Harry. Maar het voelde wel een beetje zo, zegt Arnoud, die na een studie in Delft terugkeerde naar Wierden. “Als je ziet hoe hard pa er voor werkt, dan heb je geen zin om voor je verantwoordelijkheid weg te lopen.” Olaf wist na zijn middenstandsopleiding niet precies wat hij wilde en moest zich bewijzen, voordat hij toe kon treden. Hij kreeg de opdracht om een serie garageboxen op een incourant stuk grond te verkopen. “In no-time had ik ze allemaal verkocht,” zegt hij met een brede glimlach. In 1998 mocht hij zich de jongste beëdigd makelaar in de regio noemen.

Vrijheden De drive om hard te werken, hebben ze van hun vader. “Via relaties stuurde ik hen in vakanties naar de bouw; konden ze mooi helpen opruimen. En thuis had ik geen tijd om de tuin te doen, dat konden zij dan wel,” verklaart Harry. Spijt dat ze niet voor een carrière in loondienst hebben gekozen, is er niet. “Het ondernemerschap betekent niet alleen hard werken, maar geeft ook vrijheden. Bij een baas is het overzichtelijker, maar daar heb je beperkingen,” zegt Arnoud. “Ik heb altijd de behoefte gehad om de zaak uit te bouwen en ik heb dat ook gedaan,” vult Olaf aan. “Je moet als ondernemer een visie en een doel hebben. De lat altijd hoger leggen, dat vind ik het mooie van het ondernemen.”

Een gelukkig man Weghorst is blij dat zijn zonen in het bedrijf op hun plek zitten. “Hier zit een gelukkig man. Ik zie vaak om me heen dat een zoon of dochter koste wat het kost het bedrijf moet overnemen. Maar vaak gaat het dan ook fout.” Eén ding hebben Olaf en Arnoud hun vader moeten beloven. Als ze het bedrijf willen verkopen, prima, maar dan mag de naam niet meegaan. Want het bedrijf Weghorst zonder een familielid op de bok, dat kan niet. “Onze naam staat voor een bepaalde werkwijze. En die moeten beide kloppen.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een artikel uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl.

Foto: Twentse Zakenmannen