Nieuws Actueel

Oldenzaalse kapsalon Magusti Hairdesign bestaat een kwart eeuw

OLDENZAAL - Hij was op zoek naar iets spannends. Werken op een booreiland bijvoorbeeld. Maar Maarten Zurhorst uit Oldenzaal belandde in het kapperswereldje. Hij zette een eigen kapsalon op: Magusti Hairdesign. Sinds afgelopen zondag bestaat de kapperszaak aan de Wilhelminastraat 25 jaar.

Van onze redactie 9 november 2015

Magusti Hairdesign Maarten Zurhorst Frans Nikkels

De kappersschaar en de tondeuse brengen Zurhorst regelmatig in grote steden als Barcelona en Londen en maakten van hem zelfs even een piloot van een Boeing 777. „Op de een of andere manier krijg ik met dit vak alles voor elkaar”, zegt Zurhorst lachend.

Zurhorst zag het levenslicht in Oldenzaal, groeide grotendeels op in Borne en is inmiddels 25 jaar woonachtig in zijn geboorteplaats. De kapper, een trotse vader van twee zonen, komt uit een heuse kappersfamilie. Zijn opa, oma, twee ooms, nicht en zusje waren of zijn allen kapper. Toch had hij een andere droom: werken op een booreiland. „Dit sprak mij erg aan”, zegt Zurhorst. „Lekker ver weg en afwisselend werk. Maar zover is het nooit gekomen. Ik bleek meer aanleg te hebben voor een creatief beroep.”

VacatureVia zijn zus rolde Zurhorst in het kappersvak, die hem wees op een vacature. De kapper vond Zurhorst te oud om in dienst te nemen. „Toen heb ik met de werkgever een deal gesloten. Hij bracht mij het kappersvak persoonlijk bij en als ik het vak snel onder de knie kreeg kwam ik op de loonlijst te staan.” Nadat hij zeven jaar later bedrijfsleider en trainer was van de kapsalon, vond hij het tijd worden om op zijn eigen benen te staan. Hij richtte op 1 november 1990 zijn eigen salon op: Magusti Hairdesign.

Explosieve startDe salon kende een explosieve start en maakte al snel naam in Oldenzaal. Inmiddels reiken zijn klanten verder dan de Boeskoolstad. „Uit Enschede, maar ook bijvoorbeeld Utrecht en Arnhem”, weet Zurhorst. „Als ze een plek hebben gevonden waar ze zich heel goed bij voelen blijven ze komen.” De omgang met zijn klanten vindt Zurhorst het mooiste. „Ik ben een mensenmens”, zegt hij. „De leuke gesprekken, praten over het leven. Daar geniet ik het meest van. Wat ik ook mooi vind aan het vak is dat je ook een goede band met iemand opbouwt. Sommige klanten zijn zelfs goede vrienden geworden.”

Nederlands elftalVerder belandde Zurhorst op een privéfeest van het Nederlands voetbalelftal. De Oldenzaler werd gevraagd de kapsels van de vrouwen van Oranje onder handen te nemen, voor een feest in Noordwijk, waar hij zelf ook voor uitgenodigd was. „Stond ik ineens tussen half bekend Nederland”, zegt Zurhorst. „Spelers onder wie Wesley Sneijder waren aanwezig, maar ook artiesten. Armin van Buuren bijvoorbeeld, Ali B en Guus Meeuwis.” Het is duidelijk: dankzij zijn werk als kapper worden deuren geopend die normaal gesloten blijven.

KernTerwijl veel kapperszaken blijven rouleren met kappers om het team jong te houden heeft Magusti een vaste kern van zes kappers. „Ik zou gek zijn als ik ze eruit zou sturen”, vertelt Zurhorst. „Het zijn kwalitatief hele goede kappers. En het is een hecht en fijn team.”

Mede door concurrentie van thuiskappers heeft zijn zaak het de laatste jaren moeilijker. „Als de toename van thuiskappers doorzet, dan verdwijnt de kapper uit het straatbeeld”, meent Zurhorst. De kapper ziet gelukkig ook positieve ontwikkelingen. „We komen in een tijd waarbij de man zichzelf steeds meer aandacht geeft. Ze laten de baard vaker verzorgen, laten hun oor- en neusharen eruit halen. Voor mannen is dit geen taboe meer.” Ondanks de toegenomen drukte peinst Zurhorst er niet over iets anders te gaan doen. „De omgang met de mensen blijft mooi. Als kapper blijft je werk nooit hetzelfde. Zelfs klanten die hier al 25 jaar komen hebben we al zoveel verschillende kapsels aangemeten. Nee, voorlopig blijf ik knippen.”

Foto: Maarten Zurhorst, eigenaar van Magusti Hairdesign. (Frans Nikkels)