Nieuws Actueel

Olie en Griekenland drukken AEX

Lotte Grimberg 5 februari 2015

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend in de min geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met verlies. De aandacht van de markt bleef uitgaan naar de Griekse schuldenkwestie en de wilde bewegingen van de olieprijs.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,7 procent lager op 451,64 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 670,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,6 procent achteruit.

OnderpandDe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, spreekt donderdag zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble over de Griekse schuldenproblematiek. De ECB voerde woensdagavond de druk op de Griekse regering op door Griekse staatsobligaties niet meer als onderpand te accepteren. Daardoor wordt het voor Griekse banken veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de ECB.

Dalende olieprijsSBM Offshore verloor bijna 3 procent in de AEX. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet vorig jaar met 5 procent toenemen. Maar het concern, dat momenteel veel last heeft van de dalende olieprijs, verwacht dat de opbrengsten dit jaar dalen. SBM liet ook weten mee te werken aan de onderzoeken van de Braziliaanse autoriteiten naar mogelijke omkoping.

MiljardenboeteIn Parijs daalde BNP Paribas meer dan 4 procent. De grootste bank van Frankrijk heeft in 2014 een fors lagere nettowinst behaald, vanwege een miljardenboete van de Amerikaanse autoriteiten voor het schenden van handelssancties tegen landen als Iran en Cuba.

AanbiederSanofi klom ruim 2 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Franse farmaceut. In Londen steeg BT Group 3 procent. Het Britse telecombedrijf kondigde aan de aanbieder van mobiele telefonie EE over te nemen voor omgerekend bijna 17 miljard euro.

VatDe euro was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen gingen verder omlaag na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 47,83 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,5 procent tot 53,34 dollar per vat.