Nieuws Actueel

Olie en industrie drukken beurzen

Van onze redactie 1 december 2014

,,Het is eigenlijk een vrij normale beursdag met weinig schokkend nieuws. De industriecijfers vielen wat tegen en voor de rest deinen de beurzen vooral mee met de grote oliebedrijven. In de vroege ochtend ging de olieprijs hard omlaag, maar inmiddels valt de daling enigszins mee en dat zie je meteen terug in de standen van de beursindexen", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 423,42 punten. De MidKap zakte ook 0,6 procent, tot 627,80 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent. De Duitse DAX daalde 0,4 procent na een onverwachte krimp van industriële activiteit in het land.

Olie

Olieconcern BP zakte in Londen 1,1 procent en Total verloor 1 procent in Parijs. In de AEX daalde Shell 1,2 procent. De dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro zakten rond 3 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 65,63 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 69,58 dollar per vat. Eerder op de ochtend zakten de prijzen voor het 'zwarte goud' nog met ruim 3 procent.

TNT Express ging met een plus van 1,1 procent aan kop in de AEX. Volgens De Telegraaf ligt de pakketvervoerder onder vuur van aandeelhouders. Zij hebben het onder andere voorzien op president-commissaris Antony Burgmans.

Altice

Altice won meer dan 5 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern voert gesprekken met het Braziliaanse Oi om de Portugese onderdelen van telecombedrijf PT Portugal over te nemen voor 7,4 miljard euro.

In Frankfurt klom E.ON ruim 4 procent. Het Duitse energiebedrijf wil oude technologieën om elektriciteit op te wekken onderbrengen in een zelfstandig bedrijf dat in 2016 een eigen beursnotering moet krijgen.

De euro was maandagochtend 1,2468 dollar waard, tegen 1,2441 dollar bij sluiting van de aandelenmarkten in Europa op vrijdag.

EPA