Nieuws Actueel

Olie uit hout van Empyro moet voor werkgelegenheid in regio zorgen

Van onze redactie 11 mei 2015

Empyro Lenneke Lingmont

Op de Universiteit Twente werd onder leiding van professor Wim van Swaaij ruim twintig jaar geleden begonnen met experimenten om hout te ‘verbranden’ om er olie uit te winnen. Daarbij werd al gebruik gemaakt van pyrolysetechnologie. Hierbij wordt biomassa in contact gebracht met heet zand, waardoor binnen enkele seconden olie en gas ontstaan.BTG (Biomass Technology Group) was een van de eerste spin-off bedrijven van de Universiteit Twente en ging verder met de doorontwikkeling van de pyrolysetechnologie.

„Eigenlijk is dat hetzelfde proces waarmee ook de aarde bezig is. Maar waar de aarde tweehonderd miljoen jaren doet om olie, gas en steenkool te maken, doen wij het hier in luttele seconden”, schetst Muggen. „Maar dan wel zonder de aarde uit te putten. Wat de aarde in honderden miljoenen jaren heeft gemaakt, zijn wij in tweehonderd jaar aan het opstoken. Hoef je niet voor gestudeerd te hebben om te kunnen weten dat de aarde dat niet langer volhoudt. Wind en zon zijn prachtig, maar ook biomassa kan een rol spelen in de zoektocht naar alternatieve energie. Pyrolysetechnologie is een van de puzzelstukjes. Hiermee leveren we een bijdrage in de transitie van fossiele naar duurzame energie.”

Financiering

Aanvankelijk leek het geen probleem de benodigde 19 miljoen euro bij elkaar te krijgen voor de bouw van een fabriek in Hengelo, maar door de crisis veranderde alles. Uiteindelijk kregen de initiatiefnemers de financiering toch rond dankzij particuliere investeerders, subsidies en een lening uit het Energiefonds Overijssel, dat ook participeert in de installatie. De doorbraak kwam in het najaar van 2013, toen met FrieslandCampina een langjarig afnamecontract voor pyrolyse-olie werd gesloten voor de nieuwe fabriek van het zuivelconcern in Borculo.

Werkgelegenheid

Bij de bouw van de installatie in het Hengelose havengebied zijn veel Twentse bedrijven betrokken. „Zo’n 90 procent van wat je ziet, komt hier uit de buurt”, zegt Muggen. „Zeton uit Enschede, Stork Thermeq uit Hengelo, Broeze uit Nijverdal en een aantal kleinere bedrijven hebben onderdelen geleverd. We verwachten dat de komende vijf tot tien jaren wereldwijd tientallen vergelijkbare installaties worden gebouwd. Met voor Twente als voordeel dat we hier de technologie houden en bedrijven uit deze regio de fabrieksonderdelen zullen leveren. Zo ontstaat rond deze technologie een nieuwe industrie in Twente. Volgens onze inschatting op termijn goed voor driehonderd banen.”

Buitenlandse interesse

De fabriek in Hengelo wordt 21 mei officieel geopend, maar de afgelopen maanden hebben al verschillende buitenlandse delegaties rond gekeken. „Uit Zweden, Oekraïne, Finland, Noorwegen, Hongarije, Brazilie, maar ook een aantal Nederlandse partijen. Partijen benaderen ons rechtstreeks. Ze willen onze pyrolyse-olie zelf testen. Kijken of het kan worden toegepast in de eigen bedrijfsvoering. Voor gebruik in een gasturbine of in dieselmotoren, om er lijmstoffen van te maken of asfalt. Ook willen ze zelf uitproberen of ze het kunnen opwaarderen naar dieselbrandstof.”

Foto: Algemeen directeur Gerhard Muggen (tweede van rechts) en manager Martin Risseeuw (midden) met medewerkers voor de pyrolysefabriek in Hengelo, waar uit afvalhout olie wordt gemaakt. (Lenneke Lingmont)