Nieuws Actueel

Oliebedrijven stuwen AEX naar record

Van onze redactie 2 december 2014

,,De olies herstellen weer wat nu de rust rond de olieprijzen enigszins is teruggekeerd. De beurzen lijken verder omhoog te willen, terwijl de recente economische berichten niet echt gunstig zijn. December is echter historisch gezien een positieve beursmaand en daar houden we ons maar aan vast. Er zijn echter nog wel wat beren op de weg, met name op economisch vlak in Europa", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 426,98 punten. Eerder op de ochtend werd op 428,74 punten de hoogste stand van 2014 aangetikt. De MidKap daalde 0,1 procent tot 628,87 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen respectievelijk 0,9 en 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt uit de toon viel met een verlies van 0,4 procent.

Fugro

De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore gingen aan kop in de AEX met plussen van 3,9 en 3 procent. Olieconcern Shell won ruim 2 procent. In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 2 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Internetbroker BinckBank profiteerde van een positief analistenrapport van KBC en ging aan kop met een plus van meer dan 2 procent.

Friends Life Group dikte in Londen ruim 5 procent aan. Het Britse verzekeringsbedrijf Aviva (plus 3 procent) neemt zijn branchegenoot over voor ruim 7,1 miljard euro. Postbezorger Royal Mail zakte bijna 3 procent. Volgens de Britse toezichthouder Ofcom zijn er geen extra beperkingen nodig zijn voor de diensten van PostNL-dochter Whistl. Royal Mail had geklaagd over oneerlijke concurrentie van onder meer de tak van het Nederlandse postbedrijf.

De euro was 1,2439 dollar waard, tegen 1,2485 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 68,05 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 71,86 dollar per vat.