Nieuws Actueel

Oliebedrijven stuwen beurzen

Van onze redactie 3 februari 2015

,,De beurzen kennen een positieve dag dankzij de olieprijs. Het is opvallend hoe enthousiast de aandelen van de oliebedrijven reageren op de stijging van de olieprijs, aangezien olie nog altijd de helft goedkoper is dan een jaar geleden. Ook buiten de oliesector ligt de markt er echter sterk bij nu de spanningen rond de Griekse schulden wat zijn weggeëbd", aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent hoger op 455,86 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 672,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,2 procent bij.

Griekenland De hoofdindex in Athene steeg 7,5 procent. De nieuwe Griekse regering heeft haar eis voor een kwijtschelding van Europese schulden ingetrokken en stelt nu een omruil van bestaande staatsobligaties voor nieuwe soorten leningen voor.

De oliegerelateerde bedrijven SBM Offshore, Shell en Fugro behoorden tot de koplopers in de AEX met winsten tussen de 1,9 en 4,3 procent. Altice steeg 3,7 procent. Bestuurders van het Franse kabelbedrijf kopen in totaal 4,4 miljoen aandelen in hun eigen bedrijf van Carlyle Cable Investments.

TNT TNT zakte 0,9 procent na een waarschuwing voor een lager resultaat in 2014. Volgens analisten van Petercam is het de tweede keer in een halfjaar tijd dat het koeriersbedrijf beleggers teleurstelt.

In Londen won BP ruim 2 procent en wist mee te liften op de weer wat stijgende olieprijzen. De Britse oliereus had in het vierde kwartaal nog veel last van de fors gedaalde prijzen, zo bleek dinsdag.

Olieprijs De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 50,91 dollar. Een vat Brentolie werd bijna 3 procent duurder op 56,36 dollar. De olieprijzen gaan nu al vier dagen omhoog, dat komt volgens kenners onder meer door een grote staking in de Amerikaanse oliesector.

De euro was 1,1340 dollar waard, tegen 1,1345 dollar bij het Europese slot op maandag.