Nieuws Actueel

Oliebedrijven trekken beurzen uit het slop

Van onze redactie 17 december 2014

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent in de min op 403,46 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 614,51 punten. De DAX in Frankfurt leverde 0,2 procent in, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent won. De beurs in Parijs ging 0,5 procent vooruit.

De AEX werd aangevoerd door olieconcern Shell, dat 3,2 procent meer waard werd. Daarnaast kregen de dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro er ruim 1 procent bij. Ook elders in Europa waren oliebedrijven in trek. In Parijs steeg Total 3,5 procent, net zoals BP in Londen.

Olieprijs De olieprijs veerde op, na de stevige dalingen van de afgelopen tijd. Een vat Brentolie was met 60,90 dollar 1,5 procent duurder dan aan het einde van de voorgaande dag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 1,4 procent tot 56,72 dollar per vat.

Eerder op de dag werd de aandelenhandel nog gedrukt door de zorgen over een mogelijke financiële crisis in Rusland. Die zorgen werden mogelijk wat verlicht dor maatregelen van de Russische centrale bank, die de bankensector in het land wat lucht geven. De roebel toonde herstel na de vrije val van de afgelopen dagen, mede door interventies van het Russische ministerie van Financiën.

Philips Philips stond onderaan de AEX, met een min van 2,5 procent. Het elektronicaconcern koopt voor circa 1 miljard euro de Amerikaanse producent van medische apparatuur Volcano. De overname past volgens Rabobank uitstekend in de groeistrategie van Philips, maar het bedrijf betaalt wel een hoge prijs.

In de MidKap sloot bouwbedrijf BAM de rij, met een verlies van bijna 7 procent. Onder de middelgrote bedrijven kende vooral roestvrijstaalproducent Aperam een goede dag, met een koersstijging van 3,5 procent.

TMG Telegraaf Media Groep (TMG) eindigde 1,8 procent in de min. Het mediabedrijf verwacht het jaar 2014 af te sluiten met een negatief resultaat en gaat in 2015 de organisatie verder aanpassen.

De euro was 1,2410 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag.