Nieuws Actueel

Oliebedrijven uit de gratie op Damrak

Van onze redactie 29 januari 2015

De Amsterdamse AEX-index sloot nagenoeg onveranderd op 452,47 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 666,18 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 en 0,4 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,2 procent in.

Shell verloor 4,7 procent van zijn beurswaarde. Het olieconcern zag de winst vorig kwartaal flink dalen en schroeft de investeringen de komende drie jaar met meer dan 13 miljard euro terug vanwege de sterk gedaalde olieprijs.

Boskalis

Baggeraar Boskalis stond onderaan de AEX met een min van 6,9 procent. Volgens analisten van Kepler Cheuvreux zal Boskalis niet ontsnappen aan de negatieve trend die heerst bij dienstverleners aan de offshore-industrie. Verder is een overname van bodemonderzoeker Fugro door Boskalis volgens het effectenhuis op korte termijn onwaarschijnlijk. Fugro eindigde 4,2 procent in het rood.

Ook elders in Europa stonden aandelen van oliebedrijven onder druk. In Parijs verloor Total 1,4 procent, terwijl concurrent BP in Londen bijna 2 procent inleverde.

Deutsche Bank

In Frankfurt vielen de cijfers van Deutsche Bank (plus 2,6 procent) in goede aarde. De grootste bank van Duitsland wist zijn jaarwinst ruimschoots te verdubbelen. In Londen steeg Diageo 3 procent na beter dan verwachte resultaten van het grootste drankenconcern ter wereld.

De Griekse beurs herstelde enigszins van de zware klappen die werden geïncasseerd sinds de verkiezingsoverwinning van Syriza. De graadmeter van de beurs steeg ruim 3 procent, terwijl banken als National Bank en Alpha Bank 12 tot 20 procent wonnen.

De euro was 1,1305 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 43,87 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent naar 48,60 dollar per vat.