Nieuws Actueel

Oliebollenstress in Oss

Rachelle Suppers 31 december 2015

Oliebollenstress Oss

Op oudejaarsdag is ze niet te genieten. Toch vergeven collega’s en klanten het haar ieder jaar weer wanneer de klok op 31 december twaalf uur heeft geslagen en alle ‘oliebollenstress’ van haar afglijdt. De Osse Tonny Bettonviel staat al jaren - „Hoeveel weet ik niet, hoor!” - met de oliebollenkraam naast de Osse loempiakraam op de Wal.

"De kraam staat al 47 jaar in Oss. Ik nam het over van mijn ouders. Als kind hielp ik al mee. Te klein? Dan werd er gewoon een trapje bij gezet”, lacht ze. A. Bettonviel begon bij het City Hotel, ging vervolgens naar de Wal, naar de Heuvel en weer terug naar de Wal. "Een goede plek. Tja, je houdt het niet voor niets 47 jaar vol, toch?”

Ooit stond Bettonviel in de grote Oliebollentest van het AD. "Dat gaf wel een boost, maar wat moet ik van die test vinden? Iedereen heeft een andere smaak en moet zelf maar proeven wat hij of zij ervan vindt.”

Er sluit een vrouw uit Limburg aan in de rij voor oliebollen. Ze komt ieder jaar. De oliebollen van Bettonviel gingen zelfs een keer met haar zoon mee naar Polen, zo goed vond de familie ze. "Er komen ook weleens mensen uit Eindhoven. Onderweg moet toch ook ergens een kraam staan zou je denken”, grijnst Bettonviel.

Op oudejaarsdag gaat de wekker om 04:00 uur. "Oud en nieuw vieren is niets voor mij. Ik ben blij als ik de luiken tot twaalf uur open kan houden. Dan doe ik een sigaretje met mijn moeder - geen borrel - en ga ik naar bed.”

Op 1 januari is de kraam ook nog open. Daarna is het even rusten voor Bettonviel tot het kermisseizoen weer start. "Het is af en toe heel hard werken, maar je krijgt er vrijheid voor terug. Het is toch een bijzondere wereld, de kermiswereld. Gezelligheid, de vrijheid en het contact met mensen, daar doe ik het voor.”