Nieuws Actueel

Oliebranche ook op Wall Street onder druk

Van onze redactie 8 december 2014

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 17.852,48 punten. De bredere S&P 500 moest 0,7 procent inleveren en eindigde op 2060,31 punten De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,8 procent tot 4740,69 punten.

McDonald's was de sterkste daler onder de dertig hoofdfondsen in New York. Het hamburgerconcern kwam met teleurstellende verkoopcijfers over de maand november en waarschuwde dat de afkalvende omzet in het vierde kwartaal de marges onder druk zal zetten. Het aandeel daalde 3,8 procent.

ExxonMobil

Ook Chevron en ExxonMobil behoorden tot de sterkste dalers in de Dow. De oliemaatschappijen werden respectievelijk 3,7 en 2,3 procent minder waard. De kleinere branchegenoot ConocoPhillips leverde 4,2 procent in.

Amerikaanse olie werd 4,3 procent goedkoper en kostte 62,97 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde met eveneens 4,3 procent tot 66,13 dollar per vat. De vrije val van de olieprijzen kreeg daarmee een vervolg, nadat vrijdag al de laagste prijsniveaus in meer dan vijf jaar waren bereikt.

Repsol

Het Canadese Talisman Energy stond aanvankelijk op een verlies van ruim 10 procent, maar krabbelde flink op na een bericht dat de Spaanse branchegenoot Repsol zijn pogingen het bedrijf in te lijven, nieuw leven wil inblazen. Talisman kon echter zich niet onttrekken aan de oliemalaise; het aandeel verloor 4,8 procent.

Cubist Pharmaceuticals was een opvallende stijger met een koerssprong van ruim 35 procent. Het farmaciebedrijf heeft een overnamebod ontvangen van 9,5 miljard dollar van branchegenoot Merck. Dat bedrag is inclusief een schuld van 1,1 miljard dollar. Merck werd 0,6 procent meer waard.

De euro was tegen het einde van de handel op Wall Street 1,2310 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag stond de eenheidsmunt nog op 1,2295 dollar.