Nieuws Actueel

Oliefondsen drukken beurzen

Van onze redactie 28 november 2014

,,Het is opnieuw een slechte dag voor de oliebedrijven. Het aandeel Shell is sinds het OPEC-besluit op donderdag circa 7 procent gedaald. Uiteindelijk zijn de lagere olieprijzen wel goed voor de economie aangezien consumenten meer geld overhouden voor andere bestedingen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 423,99 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 629,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

Amerikaanse olieprijs

De Amerikaanse olieprijs dook verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verlagen. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 6,5 procent minder op 68,91 dollar. Brentolie herstelde een fractie op 72,67 dollar per vat.

In de AEX stond olieconcern Shell onderaan met een min van 2,9 procent. Ook de andere Europese olieproducenten werden van de hand gedaan. In Parijs zakte Total 4 procent en BP verloor in Londen krap 3,5 procent. De AEX-fondsen Fugro en SBM Offshore, die diensten verlenen aan de oliesector, leverden 1,6 en 0,5 procent in.

Luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartmaatschappijen profiteerden juist van de goedkopere brandstofprijzen. Lufthansa won in Frankfurt 4,5 procent. Air France-KLM (plus 4,8 procent) was koploper in de MidKap. Beleggers reageerden ook op het nieuws dat KLM de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen.

De dalende energieprijzen hadden ook een impact op de inflatie in de eurozone. Die kwam in november uit op 0,3 procent, tegen 0,4 procent een maand eerder.

De euro was vrijdagochtend 1,2456 dollar waard, tegen 1,2476 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.