Nieuws Actueel

'Olieprijs en ECB helpen eurolanden vooruit'

Caroline Spilt 18 maart 2015

Olie woestijn middelgroot

De lage olieprijs en stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) helpen de economische groei in de eurolanden dit jaar vooruit. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepresenteerd rapport.

De denktank verwacht dat de economische groei in de eurolanden dit jaar uitkomt op 1,4 procent. In november werd nog een plus van 1,1 procent voorspeld. Ondanks de iets rooskleurigere prognose blijven de eurolanden achterlopen bij veel andere ontwikkelde economieën, mede door de zeer lage inflatie en een aanhoudend zwakke vraag.

Vraag stimulerenDe OESO adviseert de eurolanden daarom maatregelen te nemen om de vraag te stimuleren. Daarvoor bestaat volgens de economen genoeg ruimte, mede dankzij de stimuleringsmaatregelen van de ECB en de verbetering van de overheidsfinanciën die de afgelopen jaren al is gerealiseerd.

WaarschuwingDe sterke daling van de olieprijs en de stimulansen van centrale banken hebben de wereldeconomie volgens de OESO op een keerpunt gebracht. "Maar is er geen ruimte voor gemakzucht'', waarschuwde hoofdeconoom Catherine Mann. "De financiële risico's nemen toe, terwijl de investeringen van bedrijven nog niet opleven. We hebben een evenwichtige aanpak nodig om duurzame groei op lange termijn te garanderen.''

LandenDe OESO verwacht dat de Amerikaanse economie in 2015 en 2016 met 3 procent groeit. Voor Groot-Brittannië worden plussen van 2,5 procent voorzien, terwijl de Chinese economie dit en volgend jaar naar verwachting 7 procent groter wordt. De groei van de Japanse economie komt dit jaar volgens de denktank uit op 1 procent en trekt in 2016 naar 1,4 procent.