Nieuws Actueel

Olieprijs lager na berichten dat Saudi-Arabië meer wil produceren

De olieprijzen zijn wat weggezakt na berichten dat Saudi-Arabië meer van de fossiele brandstof wil gaan oppompen mocht Rusland door de sancties aanzienlijk minder produceren. Zowel Amerikaanse olie als Brentolie kostte donderdagochtend bijna 2 procent minder per vat. Daarmee herstelden de prijzen alweer iets van een groter verlies eerder.

ANP 2 juni 2022

ANP020622055 1

De Britse zakenkrant Financial Times schreef dat Saudi-Arabië aan westerse bondgenoten heeft aangegeven dat het bereid is om de productie te verhogen. Het nieuws kwam naar buiten aan de vooravond van een maandelijkse OPEC+ vergadering. Donderdag zullen de leden van oliekartel OPEC en diens bondgenoten waaronder Rusland en Kazachstan naar verwachting een bescheiden verhoging van de productie overeenkomen.

De Amerikaanse regering heeft OPEC+ herhaaldelijk opgeroepen de productie sneller te verhogen. Daarmee willen de Amerikanen de snel stijgende benzineprijzen in het land, en daarmee ook de hoge inflatie, beteugelen. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Door de invasie lopen de kosten voor voedsel, brandstof, kunstmest en andere zaken nog harder op. Centrale banken worden daardoor aangezet tot actie, wat weer een bedreiging kan vormen voor de economische groeivooruitzichten.

Volgens de Financial Times wordt gesproken over een onmiddellijke verhoging van het olie-aanbod door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze productieverhoging zou al tijdens de bijeenkomst van donderdag kunnen worden aangekondigd. De voor september geplande productieverhogingen zouden daarbij vervroegd kunnen worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws