Nieuws Actueel

Olieprijs weegt op weifelend Wall Street

Van onze redactie 4 november 2014

De Dow-Jonesindex onttrok zich aan de negatieve teneur en eindigde 0,1 procent in de plus op 17.383,84 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2012,10 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 0,3 procent in, tot 4623,64 punten.

Olieconcerns ExxonMobil en Chevron hoorden door de steeds lagere olieprijs met minnen van 0,8 en 1,3 procent tot de grotere verliezers in de Dow Jones. De prijs van Amerikaanse olie zakte met ruim 2 procent tot 77,13 dollar per vat en staat nu op het laagste niveau van de afgelopen drie jaar.

Olie goedkoper

Olie wordt al maandenlang steeds goedkoper. Door de moeilijke economische omstandigheden neemt de vraag veel minder sterk toe dan voorheen, terwijl het aanbod groeit. Dinsdag kwamen daar een prijsverlaging door Saudi-Arabië voor olie-export naar de VS en sombere prognoses voor de Europese economie overheen.

Telecombedrijf Sprint leverde bijna 17 procent in. Het bedrijf zag zijn klantenbestand vorig kwartaal opnieuw krimpen, terwijl prijsdalingen de resultaten verder onder druk zetten. De aanbieder van mobiele telefonie gaf aan circa 6,5 procent van zijn 31.000 banen te gaan schrappen.

Office Depot

Office Depot won 25 procent na een verhoging van de winstverwachting voor heel 2014. De leverancier van kantoorartikelen plukt sneller dan verwacht de vruchten van de overname van branchegenoot OfficeMax.

Voedingssupplementenbedrijf Herbalife verloor een vijfde van zijn beurswaarde na een verlaging van zijn omzetprognose.

Alibaba

Alibaba won na een negatieve start 4,2 procent. De Chinese internetgigant kwam voor het eerst als beursgenoteerde onderneming met cijfers naar buiten. Het bedrijf, dat in september in New York naar de beurs ging, zag de omzet het afgelopen kwartaal met ruim de helft oplopen. De winst ging echter met bijna 40 procent omlaag.

De euro was dinsdagavond 1,2545 dollar waard, tegen 1,2555 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.