Nieuws Actueel

Oliesector in trek na Shell-BG deal

Van onze redactie 8 april 2015

Image 4846205

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 500,32 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 765,61 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,6 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent.

Shell was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2 procent in. Het Brits-Nederlandse olieconcern neemt BG Group over voor ruim 64 miljard euro. Het gecombineerde bedrijf is in marktwaarde twee keer zo groot als zijn Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten. Het aandeel BG maakte in Londen een koerssprong van 37 procent.

Olieproducenten

Ook de andere grote Europese olieproducenten profiteerden van het overnamenieuws in de sector. BP werd in Londen ruim 3 procent meer waard. Het Franse Total steeg 1,3 procent en het Spaanse Repsol won 1,7 procent.

In de Amsterdamse MidKap stond de dienstverlener aan de oliesector Fugro bovenaan met een winst van 3 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een verlies van ruim 7 procent. Beleggers reageerden op berichten in Braziliaanse media dat het schandaal rond Petrobras SBM 1,7 miljard dollar gaat kosten. Een woordvoerster van SBM sprak die berichten echter tegen.

Euro

In Parijs won Vivendi 0,6 procent. Het Franse mediaconcern overweegt volgens persbureau Reuters een overname van de Britse aanbieder van betaaltelevisie Sky (plus 1,4 procent). Renault steeg 0,2 procent. De Franse overheid breidt haar belang in de automaker uit in een poging het stemrecht binnen het bedrijf te beschermen.

De euro noteerde op 1,0870 dollar, tegen 1,0850 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 52,72 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 58,30 dollar per vat.