Nieuws Actueel

Gesprekken rebellen over BUK-raket openbaar (video)

Van onze redactie 30 maart 2015

Image 4832303

Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit afgetapte gesprekken tussen separatisten. Ook zou uit taps blijken dat separatisten de installatie na afloop van de ramp zouden hebben terugtrokken, eerst naar rebellengebied en toen naar Rusland.

De afgeluisterde gesprekken zijn volgens opgave van het OM afkomstig van de geheime dienst van Oekraïne, SBU. ,,Gisteren was een puinzooi, ik heb niets te zeggen'', zegt een van de separatisten een dag na de ramp.

Met naam genoemd In 2 van de gesprekken wordt het wapensysteem met naam genoemd. Het OM heeft deze gesprekken maandag vrijgegeven in een international verspreide publieke oproep. Daarin wordt getuigen die iets weten van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp, opgeroepen zich te melden bij het opsporingsteam. Ook zoekt het OM getuigen die mensen met de raketten aan het werk hebben gezien.

Volgens het OM is de crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket. ,,Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is’’, benadrukt het OM. ,,Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken.’’