Nieuws Actueel

OM onderzoekt publicatie foto's MH17-stukken

Van onze redactie 31 maart 2015

Image 4834235

Volgens minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onderzoekt het OM ,,het verkrijgen en publiceren'' van de foto's. Het is nog niet duidelijk of met de publicatie regels zijn overtreden, aldus de minister.

Volgens hem is er nu geen reden om aan te nemen dat door de publicatie schade is ontstaan aan het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp of aan de samenwerking in het internationale onderzoeksteam. Van der Steur wijst er in een brief aan de Tweede Kamer op dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) al had gezegd dat de publicatie van de foto's geen gevolgen heeft gehad voor ,,de integriteit van het onderzoek'' onder leiding van die organisatie.

Reconstructie Nadat de foto's op internet waren verschenen, benadrukte de OVV dat de beelden niet van de aangekondigde reconstructie zijn van een deel van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Onlangs konden media een kijkje nemen bij wrakstukken op de basis. Maar de gelekte foto's zijn gemaakt vanaf een plek waar op de dag van de bezichtiging geen pers kon komen. Vanaf de plek waar de verslaggevers waren, was de cockpit niet te zien.

Bij de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig met vluchtnummer MH17 vloog over oorlogsgebied en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.