Nieuws Actueel

OM straft strenger dan de rechter

Van onze redactie 15 december 2014

"Dat komt omdat we nu eenmaal met andere richtlijnen werken. Bij de ZSM-werkwijze bepaalt het OM meestal de strafmaat. Dit gebeurt altijd in overleg met andere partijen, zoals de reclassering."

ZSM staat ook wel bekend als snelrecht, waarbij verdachten direct een strafvoorstel krijgen van het OM, zonder tussenkomst van de rechter.

Rechtsongelijkheid Deskundigen waarschuwen voor rechtsongelijkheid als daders bij een ZSM-locatie hogere straffen krijgen dan bij de rechter. Snelheid zou ten koste gaan van een rechtvaardige straf. "Door de rechtsbijstand binnen ZSM te verbeteren, verwacht ik dat het verschil in de strafmaat kleiner wordt", zegt Lucas.

Advocaat Daarmee draait een proef in de regio's Rotterdam en Midden- en Oost-Nederland, waarbij verdachten voor het eerste politieverhoor altijd een advocaat te spreken krijgen. "We hopen dat verdachten op die manier een goed doordacht besluit nemen", zegt Lucas.

De proef is er gekomen na kritiek van advocaten.

Lang wachten op vrijspraak Volgens Lucas weegt dit mogelijke nadeel niet op tegen de voordelen van ZSM. "Het grote pluspunt is dat zowel verdachten als slachtoffers snel weten waaraan ze toe zijn. Voorheen kon het een jaar duren voordat een zaak voor de rechter kwam. Als een verdachte onschuldig was, moest hij dus heel lang wachten om vrijgesproken te worden."