Nieuws Actueel

Omstreden directeur Vizyr mag blijven zitten

Bram de Vrind 16 juli 2014

Het Limburgse administratiekantoor voor scholen Vizyr mag directeur Wim Fincken (65) niet ontslaan ondanks vraagtekens over zijn salaris, declaraties en manier van leidinggeven. De kantonrechter in Maastricht heeft geoordeeld dat niet is aangetoond dat de directeur slecht functioneert en dat Vizyr te snel en te definitief heeft aangestuurd op een ontslag.

Vizyr is 2012 ontstaan uit een fusie van twee administratiekantoren (SROL en Prosco). Vizyr ziet toe op de financiën, het vastgoed en de zakelijke dienstverlening van meer dan 100 scholen in Nederland.

DeclaratiegedragDe raad van toezicht van Vizyr schakelde een forensisch accountant in toen vorig jaar bleek dat de directeur meer salaris kreeg dan was vastgelegd. Er werd bovendien onderzoek gedaan naar zijn reis- en declaratiegedrag.

LeaseautoDe rechter constateert dat het salaris van Fincken vanaf 2007 ongevraagd aanzienlijk werd verhoogd. Zijn contract werd in 2011 tot medio 2016 nog verlengd vanwege zijn bijzondere verdiensten. De rechter zegt dat de Raad van Toezicht wist van het verschil tussen het afgesproken en het veel hogere, uitbetaalde salaris. Bewijs voor oneerlijke declaraties of het gebruik van een leaseauto in combinatie met een OV-kaart is in het uitgebreide onderzoek niet gevonden, staat in de uitspraak die deze week is gepubliceerd.

AanpakDe aanpak van de vertrouwensbreuk door Vizyr laat te wensen over waardoor het ontslag niet gerechtvaardigd is, concludeert de rechtbank.

In dienstEen woordvoerster van Vizyr kon woensdagochtend niet zeggen of Fincken nog in dienst is.