Nieuws Actueel

Omzet BlackBerry blijft sterk dalen

Van onze redactie 23 juni 2015

Image 5024951

Het Canadese bedrijf boekte in het eind mei afgesloten eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 658 miljoen dollar, tegen 966 miljoen dollar een jaar eerder. BlackBerry, dat de afgelopen jaren de slag op de smartphonemarkt verloor van Apple en Samsung, richt zich tegenwoordig vooral op de verkoop van software. De opbrengsten daarvan verdubbelden ruimschoots, tot 137 miljoen dollar.

BlackBerry, dat zijn omzet vorig boekjaar al zag halveren, boekte afgelopen kwartaal een nettowinst van 68 miljoen dollar. Die plus ontstond naar eigen zeggen vooral door boekhoudkundige aanpassingen. Zonder dat effect resteerde een verlies van 28 miljoen dollar.

Sterke prestaties

Topman John Chen benadrukte in een toelichting de ,,sterke prestaties'' van de software- en technologiepoot van zijn bedrijf. ,,Dat is de sleutel voor de toekomstige groei van BlackBerry'', zei hij.

De groei op dat vlak overtrof ruimschoots de verwachtingen van analisten. Mede daardoor leek het aandeel BlackBerry dinsdag een klein uur voor de opening van de beurzen op Wall Street op weg naar een positieve dag. BlackBerry verloor dit jaar al ongeveer 16 procent van zijn beurswaarde.

BlackBerry verkocht vorig kwartaal 1,1 miljoen smartphones. Een jaar eerder werden nog 2,6 miljoen toestellen verkocht. De opbrengsten van de telefoons zakten naar 263 miljoen dollar, tegen 379 miljoen dollar in de periode van maart tot en met mei 2014.

EPA