Nieuws Actueel

Omzet detailhandel valt terug

Lotte Grimberg 13 augustus 2014

De verkopen in de detailhandel zijn in juni teruggevallen. Ten opzichte van een jaar geleden daalde de omzet met 1,9 procent. Klanten kochten minder en ook de prijzen daalden licht. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Non-foodwinkelsVooral de zogenoemde non-foodwinkels zagen de verkopen flink afnemen. De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden wel meer omzet dan een jaar eerder. Een groot deel van de terugval in de detailhandel kwam door een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Ondanks de teruggang in juni was de omzet in het tweede kwartaal uiteindelijk nog wel bijna 1 procent hoger dan vorig jaar. Op kwartaalbasis is dat de eerste groei in 2 jaar tijd.

KledingwinkelsDe omzet van non-foodwinkels was in juni bijna 5 procent lager, vooral doordat consumenten minder kochten. De voorgaande 5 maanden zat de omzet van deze winkels juist in de lift. De daling kwam door een aanzienlijk omzetverlies bij de kledingwinkels, winkels in woninginrichting, consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen. Klanten gaven in deze winkels 4 tot 7 procent minder uit. Drogisterijen boekten nog wel meer omzet dan een jaar eerder. Ook doe-het-zelfzaken hielden de schade beperkt en realiseerden evenveel omzet als in juni vorig jaar, aldus het CBS.

PinksteraankopenWinkels in voedings- en genotmiddelen hielden in juni de groei van de voorgaande maanden vast. Ondanks een minder gunstige samenstelling van de koopdagen werd ongeveer 1 procent meer omzet behaald. De omzet van de supermarkten en speciaalzaken viel onder andere hoger uit door de pinksteraankopen. Deze boodschappen werden dit jaar in juni gedaan en vorig jaar al in mei.