Nieuws Actueel

Omzet industrie gedaald

Rik Nizet 18 november 2014

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal met 1,7 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, de eerste daling na vier kwartalen van groei. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

VoedingsindustrieHet statistiekbureau schrijft de daling vooral toe aan slechte prestaties in de voeding- en genotmiddelenindustrie (min 1,2 procent) en de aardolie-industrie (min 3,8 procent). Dat zijn de twee belangrijkste industrieën van ons land. Ook de hout- en bouwmaterialenindustrie had het zwaar met een omzetdaling van 6,4 procent. De sector kampt volgens het CBS nog altijd met de stagnatie in de bouw.

LichtpuntjesLichtpuntjes zijn de transportmiddelen- en textielindustrie. In deze branches stijgt de omzet al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar.

De binnenlandse industriële omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 4,1 procent veel harder dan de buitenlandse omzet (min 0,6 procent). "De export doet het al twee jaar beduidend beter dan de binnenlandse markt", stelt het CBS.