Nieuws Actueel

Omzetgroei voor Tesla

Caroline Spilt 7 mei 2015

Tesla Motors heeft de opbrengsten in het eerste kwartaal flink zien groeien. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de producent van elektrische auto's, die nabeurs in de Verenigde Staten werden geopenbaard.

Tesla rapporteerde een kwartaalomzet van 1,1 miljard dollar, 55 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf zette wel een verlies in de boeken, van 45 miljoen dollar of 0,36 dollar per aandeel. Dat was echter beter dan marktkenners vooraf hadden voorzien; zij rekenden op een negatief resultaat van 0,50 dollar per aandeel.

ProductieHet concern produceerde in totaal 11.160 auto's en leverde er een recordaantal van 10.045 af. Tesla zei op koers te liggen om er dit jaar in totaal 55.000 te leveren. De vraag naar het Model S nam in het eerste kwartaal zowel in de Verenigde Staten als Europa toe, en ook op de enorme Chinese markt zijn 'bemoedigende signalen' van een terugkeer naar groei.

VerwachtTesla rekent er nog steeds op dat zijn SUV, de Tesla X, aan het eind van het derde kwartaal op de markt komt.

BatterijenTopman Elon Musk onthulde onlangs een reeks batterijen voor gebruik in huizen en bedrijven. Er was al enige tijd uitgekeken naar deze nieuwe producten van de autobouwer, die nu het nieuwe onderdeel Tesla Energy opricht. Om voldoende batterijen te kunnen leveren is Tesla bezig met de bouw van een megafabriek in Nevada van 5 miljard dollar.