Nieuws Actueel

Onbeperkt vakantie = schuldgevoel

Lotte Grimberg 20 juli 2015

Burn out

Bang dat jouw personeel elke maand op vakantie gaat als je het tellen van de vakantiedagen afschaft? Het tegenovergestelde wordt juist bewezen.

Sir Richard Branson, oprichter Virgin Group, besloot binnen zijn bedrijf een onbeperkte vakantiedagenregeling in te stellen. Met tot gevolg hordes pers die hier meer over wilde weten en andere bedrijven die wilde slagen met dit nieuwe idee. Maar de onbeperkte vakantiedagenregeling blijkt niet altijd te werken.

Je zou verwachten dat werknemers meer vrij zouden nemen met een onbeperkte vakantiedagenregeling. Maar niets is minder waar. "Mensen voelen zich schuldig als ze zelf vrije tijde nemen", vertelt Jan Kamps, CEO Haje, in een interview met Inc. Dat schuldgevoel komt volgens Kamps voort uit een gewoonte. "Normaal krijg je te horen hoeveel vakantiedagen je nog hebt. Deze vakantiedagen zijn in de ogen van de werknemer hun verdiende vrije dagen en deze nemen ze dan ook vrij. Zonder een gegeven van aantal vrije dagen, ontstand er verwarring en ontstaat er schuldgevoel."

De bottem line: het beleid werkte niet zo goed als gedacht. Medewerkers bleken vaker een burn-out te krijgen, het aantal vrije dagen daalde en de leiding werd meer gestrest over het vakantiebeleid.