Nieuws Actueel

Onderhandelingen over Griekse steun beginnen

Van onze redactie 17 juli 2015

Image 5090063

De goedkeuring komt nadat een aantal parlementen hebben ingestemd met de plannen. Met name de instemming van de Duitse Bondsdag was nodig om te gaan beginnen met de onderhandelingen. Zodra er een akkoord is tussen de onderhandelaars wordt dat opnieuw voorgelegd aan parlementen.

De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag. Een overbruggingskrediet van 7,16 miljard euro moet Griekenland in de tussentijd overeind houden. Het land gebruikt het geld voor grote afbetalingen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en om de Griekse bankensector draaiende te houden.

Schuldverlichting

Eerder in de week stemde het Griekse parlement in met het omstreden financiële hulpplan. De Griekse regering moest voor donderdag een aantal hervormingen door het parlement loodsen om in aanmerking te komen voor geld.

Schuldverlichting zal onderdeel zijn van de gesprekken, kondigde vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis vrijdag aan. Aangezien de eurolanden willen dat het IMF deel uitmaakt van een derde steunpakket en de baas van het IMF, Christine Lagarde, heeft aangegeven dat een financieel reddingsplan niet levensvatbaar is zonder schuldverlichting, zal het nu al ter sprake komen.