Nieuws Actueel

Ondernemende illusionist Christian Farla op naar wereldtop

Anton Slotboom | Foto: Rick Nederstigt/ANP 26 november 2015

Christian farla anp

In sneltreinvaart schiet de Barendrechtse illusionist Christian Farla door richting de wereldtop. Net terug uit China lonkt hij alweer naar Londen en Las Vegas, maar voor het zover is, toert hij met een show vol illusies door Nederland waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard. "Mijn kansen liggen in het buitenland", zegt hij tegen het AD.

Het zal voorlopig de laatste keer zijn dat hij in Nederland te zien is, vermoedt Christian Farla. Steeds meer treedt hij op in het buitenland. In China, waar hij net vandaan komt, gaf hij onlangs twaalf shows voor 5000 bezoekers per avond; in Frankrijk en Duitsland staan ook alweer volop optredens op de agenda, tot ver in 2018 zelfs. En dan zijn er ook nog gesprekken gaande met Engeland, waar een show op het beroemde West End in Londen lonkt.

Wie Farla dichtbij aan het werk wil zien, moet nú zijn kans grijpen, de kans dat hij na de komende Night Of Illusionstournee ver weg is, is groot. "Ik kijk eigenlijk maar weinig terug naar wat ik nu al bereikt heb,", zegt Farla tijdens een zeldzaam rustig moment thuis. "Ik ga altijd maar door, maar als ik de boel van een afstandje bekijk, denk ik: Dit is onmogelijk, dat ik dít voor elkaar heb gekregen. Ik ben net als Dirk Kuyt, denk ik. Gewoon keihard werken, gefocust blijven, naar het volgende project toe werken; het loont. Als ik met een show op tournee ben, ben ik in mijn hoofd alweer met de volgende bezig. Het ontwikkelen van acts duurt soms een paar jaar. Echt verslavend is het."

In de nieuwe show laat Farla een combinatie van vingervlugge magie en gedachten lezen zien, met na de pauze 'een supervette illusieshow'. "Dat in combinatie met een mooie verhaallijn waarin ik op zoek ga naar onsterfelijkheid. Dat maakt het echt theater. Ik ben overal naar shows wezen kijken, van Las Vegas tot Duitsland, maar dit heb ik zelf nog nooit gezien. Dit is een unieke aanpak. Ik heb de afgelopen jaren tonnen verdiend om in deze show te kunnen stoppen. Er zitten illusies in, die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Ik heb voor Night Of Illusions ook samengewerkt met een Rotterdams bedrijf, Vorm & Decor, dat een prachtig decor voor me heeft ontwikkeld. Een kasteel met allemaal trucjes erin verstopt. Dat decor maakt het verschil tussen de standaardillusionisten die voor een zwart doek staan met een kistje en een kastje, en wat ik doe." Farla gaat deze show tenminste 35 keer opvoeren. "Waarschijnlijk gaan we er na Nederland mee naar Duitsland, naar Engeland, en in 2018 ga ik sowieso 10 maanden naar Frankrijk."

Met zoveel shows in het buitenland lijkt het logisch om in het buitenland te gaan wonen. Farla overweegt af en toe zelfs een verhuizing. "Maar ik vind het moeilijk hoor, zo'n besluit nemen. Want mijn roots liggen in Nederland. Hier woon ik, hier is mijn gezin. Maar het werk is veelal in het buitenland te vinden. In Duitsland krijg ik bijvoorbeeld aanbiedingen voor het maken van shows die je hier in Nederland niet eens ziet. Ik denk dat wonen in Duitsland dus wel een mogelijkheid is. Maar heel eerlijk: als ik dan moet kiezen tussen Duitsland en Las Vegas, dan wordt het Las Vegas. Daar droom ik van."

Paar miljoen"Over een paar jaar zal ik er hopelijk financieel rijp voor zijn. Ik moet echt een paar miljoen dollar kunnen investeren en het even vol kunnen houden om het daar te maken. Dan kan dat lukken, denk ik. Zeker als ik deze ambitieuze show die ik nu in Nederland in de theaters opvoer, krijg zoals ik het graag wil. Want het buitenland kijkt mee naar wat ik nu ga doen.''

De illusionist houdt ervan om risico's te nemen, en niet alleen in zijn onderneming. Ook op het podium haalt hij angstige touren uit. "Ik hang in deze show ondersteboven in een dwangbuis in een grote metalen klauw die binnen 90 seconden dichtklapt. Die truc ken ik natuurlijk goed, maar als iemand die klauw verkeerd ophangt of er zit een schroefje los, dan gaat het toch écht mis. Ik word in deze show ook letterlijk doorgezaagd. Dat zie je gebeuren, die zaag gaat dwars door me heen. In de repetitie had ik daar al een paar keer een probleempje mee. Ik heb er flinke littekens aan over gehouden. Ja, ik heb een hele rare baan, ik weet het. Ik moet ook bekennen dat ik aan de shows in China twee gekneusde ribben heb over gehouden.''

Littekens"Als je goed inzoomt, zonder Photoshop, zie je hier en daar zeker littekens. Ook op mijn voorhoofd. Ik lag een keer verstopt, viel er een stuk ijzer op mijn hoofd. Ik maakte die avond de show netjes af, maar hield aan die bloedende wond wel een litteken over. Een paar jaar geleden scheurde ik mijn enkelbanden toen ik naar beneden sprong. Maar het komt altijd goed hoor. Ik heb een personal trainer, ik ben fit."

De volledige speellijst staat op www.christianfarla.nl.