Nieuws Actueel

Ondernemer 'bedrogen door Wesley en Yolanthe'

John Bas 30 november 2015

Wesleyyolanthesocietykoppel1065

Vrienden waren ze. Wesley en Yolanthe Sneijder vroegen de Etten-Leurse ondernemer Jeroen Nuijten om hun droomvilla op Ibiza te creëren. Maar het liep mis. Welgeteld 140.000 euro eist Jeroen Nuijten van het societykoppel. Een smak geld voor een klus die nooit is doorgegaan, zo bericht BN/De Stem maandag. Binnenkort doet de rechter uitspraak.Reactie Wesley en Yolanthe: Hij wil er een slaatje uit slaan

Boven een enorme map bouwtekeningen, ontwerpen en moodboards vertelt de EttenLeurse ondernemer zijn kant van het verhaal in BN/De Stem.

IbizaDat begint op het Spaanse Ibiza, waar hij met zijn bedrijf al meerdere horecabedrijven en leuke optrekjes voor bekende Nederlanders heeft verbouwd. Zo belandt de 44-jarige Nuijten vrolijk aan tafel bij Wesley en Yolanthe. Zij drinken regelmatig wat, samen met zijn vrouw Colinda, stylist van beroep.

Bouwval aan zeeDan komt de villa van Cabau's vader ter sprake. Nou ja, villa... Op een van de mooiste punten van Ibia, bij Cala Tarida, staat een bouwval aan zee. Prachtig uitzicht, mooie plek voor een meisje dat nota bene dertig jaar geleden op het toenmalige hippie-eiland is geboren. Of Jeroen eens een plannetje voor de vervallen finca kan maken?

"Zulke mensen hebben daar geen tijd voor, zijn met zoveel andere zaken bezig. Ik wilde ze helpen, we waren vrienden. Het was ons niet om het geld te doen", schetst hij de situatie begin 2014. Op Ibiza, maar ook thuis bij de Sneijders in Istanbul waar de 31-jarige Wesley voetbalt voor topclub Galatasaray, praten ze uren over de droomvilla.

Gezellig alles doorspreken"Dan zat ik met mijn partner van zes uur 's avonds tot midden in de nacht gezellig met Yolanthe en Wesley alles door te spreken. Dat ging ver. De maten van het bad, maar ook het groenblauw van de bedlampjes wilde zij van tevoren bepalen."

Bar en bioscoopNuijten zegt dat hij met medewerkers alleen al 26.000 euro aan reiskosten heeft gemaakt. Een keer of zes met meerdere mensen heen en weer naar Ibiza, twee keer naar Istanbul en terug. Dat er maanden zijn gestoken in het uitwerken van de bouwtekeningen voor het stulpje met veertien kamers. Het zwembad, de slaapkamer van Jessey (zoontje uit het eerste huwelijk van Wesley), de master bedroom, de bar, de bioscoop, het gastenverblijf....

VerbouwingskostenHij schat de totale verbouwingskosten op ongeveer een miljoen. Als Nuijten alles heeft uitgewerkt, dringen de actrice en de voetballer herhaaldelijk aan op haast. Ze willen dat hun luxueuze vakantieverblijf in juni 2014 klaar is, vertelt de West-Brabander. 'Wes' moet nog een wereldkampioenschap in Brazilië voetballen en onderhandelt over contractverlenging in Turkije. 'Yo' heeft haar nieuwe sieradenlijn YC Jewels en ook commerciële belangen op Ibiza.

Meedoen aan televisie-soap"Ik moest op het eiland zelfs als dé aannemer meedoen aan de opnamen voor haar televisie-soap. Laten zien dat Yolanthe's huis op Cala Tarida straks zo top zou worden."

WereldkampioenschapDie opnames zijn nooit gebruikt. Als Nuijten de definitieve plannen voorschotelt en vertelt wat het gaat kosten, wordt het ondertekenen van het contract met STB Exclusive Projects herhaaldelijk uitgesteld. "Wel kreeg ik sms'jes en mailtjes dat het in orde was en dat ik het - bijvoorbeeld - de volgende dag getekend terug zou krijgen."'Mijn vrouw en ik beschouwden Yolanthe en Wesley als vrienden, het was een zaak van vertrouwen' |

BemoeienTotdat de nieuwe manager van de Sneijders zich tegen alle afspraken in nadrukkelijk met de droomvilla gaat bemoeien: Guido Albers. Hij vindt de plannen te duur en wil dat de verbouwing pas ná het wereldkampioenschap begint. Albers eist inzage in alle kosten die tot dan zijn gemaakt en zegt dat Nuijten met hém zaken moet doen en niet meer met Wesley en Yolanthe persoonlijk.

De Etten-Leurse ondernemer pikt dat niet, rekent op het societykoppel, maar dat laat hem naar zijn zeggen vallen. Dat zijn bedrijf de opdracht voor de verbouwing te langen leste niet krijgt: allez, dat is hun vrije keuze. Maar dan wil hij wél zijn onkosten vergoed zien, maanden werk per slot van rekening.

Toscaanse bruiloftNuijten vraagt 140.000 euro inclusief gederfde winst. Maar vangt bot bij de stervoetballer en de mooie brunette die het eerder met de verdeling van de uitzet zo verbruide bij de moeder van Jan Smit. "Dan merk je uit wat voor hout ze werkelijk zijn gesneden. Dat die Privé-verhalen over het niet willen betalen van een bruiloft in Toscane misschien toch klopten... Wesley schreef mij letterlijk: ik ga jouw kosten vergoeden, dat staat buiten kijf. Dus dat nootje zal ik de rechter ook zeker voorleggen."

Akkoord met offerteVoor zijn advocaat Hans van Oijen, van het Etten-Leurse kantoor Asselbergs & Klinkhamer, is het een duidelijke zaak. "Het echtpaar Sneijder heeft meerdere malen aangegeven akkoord te zijn met de offerte. Er is aangedrongen op het starten van de werkzaamheden. Dan lijkt het mij niet de vraag óf maar alleen hoevéél er betaald moet worden. Het heeft mij in deze zaak tot op heden wel verbaasd dat zelfs de onkosten waarover toch echt geen enkele discussie kan bestaan ondanks de uitdrukkelijke toezegging van de heer Sneijder nog niet zijn betaald."

VertrouwenToch is het nooit om het geld te doen geweest, benadrukt Nuijten nogmaals. Hij begrijp wel dat sommigen hem naïef zullen noemen, zullen vinden dat hij zakelijker had moeten zijn en afspraken sluitend met een handtekening op papier had moeten hebben, vóórdat hij aan het avontuur op het Spaanse eiland begon. "Mijn vrouw en ik beschouwden Yolanthe en Wesley als vrienden, het was een zaak van vertrouwen. Zo wil ik ook werken met dit soort projecten. Ik hoef hier niet van te leven", zegt de zakenman die inmiddels twintig jaar 'heel behoorlijk' de kost verdient als aannemer en ontwikkelaar. Dat het project inmiddels 'met veel minder allure' is afgewerkt onder supervisie van een Spaanse makelaar, neemt de ondernemer voor lief. Het gaat hem eerder om de manier waarop hij en zijn vrouw door het populaire koppel zijn behandeld.'Wesley en Yolanthe huilen nu dat ik hun imago bezoedel. Maar juist ik ben degene wiens naam schade ondervindt' | Foto: Joyce van Belkom

Huilen"STB Exclusive Projects is meer een hobby. Maar met dit koppel ging de lol over. Dat is wrang. Ik heb ze niet één, maar twintig keer aangeboden om het op te lossen. Mijn rekeningen zijn een schijntje. Erger nog: ze hadden het project door mij moeten laten doen, dan was hun villa echt klaar geweest en miljoenen meer waard. Zal ik je bekennen? Wanneer ze vorig jaar hadden aangegeven dat ze het project niet aankonden, dat er niet genoeg geld voorhanden was, en ze hadden met een bos bloemen aan de deur sorry gezegd, dan was dit allemaal niet in de publiciteit gekomen. Maar ze hebben ons bedonderd en vernederd. Wesley en Yolanthe huilen nu dat ik hun imago bezoedel. Maar juist ik ben degene wiens naam schade ondervindt."

In eerste instantie zou de zaak op 9 december voor de rechtbank in Utrecht dienen. Maar de advocaat van Wesley en Yolanthe - mr. Cor Hellingman - heeft gistermiddag het pleidooi ingetrokken. Hierdoor is het nu aan de rechter om vonnis te wijzen.