Nieuws Actueel

Ondernemer blaast merk-designerlampen uit Almelo nieuw leven in

Van onze redactie 27 maart 2015

Lampendesgin LL

Strak, functioneel, design in de puurste vorm. Tijdloos, en in beperkte aantallen gemaakt. En daar hangt een prijskaartje aan.

„In art galleries in bijvoorbeeld New York, Hamburg en Japan worden de originele lampen van Anvia voor zo’n 3.200 dollar te koop aangeboden”, vertelt Klein. Onder de indruk van het design ging hij op zoek naar meer informatie over het bedrijf en de ontwerper. En ontdekte dat er geen eigenaar meer was van de merknaam.

Almelo„Die heb ik toen zelf maar geregistreerd en ben verder gaan zoeken”, vertelt Klein. De speurtocht bracht hem naar Almelo, waar de ‘Algemene Nederlandse Verlichtings Industrie Almelo’ in 1933 werd gevestigd door de voor het nazisme gevluchte Joodse fabrikantenfamilie Liebert. „Die heeft er een mooi bedrijf van gemaakt. Ze zijn met drie mensen begonnen en hadden in de hoogtijdagen wel twintig mensen aan het werk.”

SobiborTot 1941, het eerste oorlogsjaar, ging het goed, maar in 1943 werden Max Liebert, zijn vrouw Käte en zoon Werner door de nazi’s gedeporteerd naar Sobibor en daar vermoord. Dochter Ilse, die was ondergedoken, overleefde de oorlog en bouwde het bedrijf na de oorlog weer op samen met Fritz Kaufmann. Via de jaarbeurs in Utrecht - ‘daar gebeurde alles in die tijd’ - kwamen de Almelose ondernemers in contact met Jan Hoogervorst uit Haarlem. Het was het begin van een grote bloeiperiode. Anvia was met name in de periode 1950 tot 1960 een grote speler in de Nederlandse verlichtingsindustrie en kreeg internationaal allure.

BedrijfDesigner Hoogervorst maakte ontelbare lampen voor het Almelose bedrijf, dat ooit begon aan de Haven Zuidzijde en later aan de Bornerbroeksestraat gevestigd was. De lampen werden verkocht bij Idema in Almelo, maar ook bij De Bijenkorf bijvoorbeeld. En ook de Holland Amerika Lijn schepen, ziekenhuizen en kantoren werden verlicht door door het Almelose bedrijf.

VakwerkDe in Hengelo woonachtige Arjen Hoogervorst weet nog goed hoe zijn vader Jan na de oorlog begon als ontwerper. „Hij schilderde catalogussen voor meubelfabrikanten en kwam zo in de ontwerpbusiness terecht. Hij heeft talloze lampen ontworpen en reisde de hele wereld rond om ideeën op te doen. Hij maakte ook heel grote dingen. Zo ontwierp hij ooit de lichtbakken voor de bewegwijzering van het nieuwe SchipholZijn ontwerp won het toen van die van designers van Philips en Siemens”, weet Arjen nog. Hij vindt het geweldig dat de door zijn vader in Almelo ontworpen lampen opnieuw in productie gaan én dat het net als toen handmatig gebeurt. „Het was vakwerk. Zo wordt het aluminium bijvoorbeeld met de hand over een mal getrokken en dat maakt elke lamp uniek”, aldus Hoogervorst.

LamellenfabriekBegin jaren tachtig werd Anvia, vermoedelijk bij gebrek aan opvolgers, verkocht aan een lammellenfabriek in Rijssen, die in 1985 stopte met de productie. Dertig jaar later ziet Klein er opnieuw brood in. De eerste drie lampen, de ‘Direteur’, de ‘Stilleto’ en de ‘Sprinkhaan’ gaan over een week of twee in de verkoop. Ze zijn verkrijgbaar in de betere lampenzaak. Richtlijn voor de prijzen. De Directeur, een bureaulamp, gaat met traditionele fitting 299 euro kosten, en 399 met LED-licht. „Niet in de grote bouwmarkten”, zegt Klein. „Die zijn niet mijn doelgroep. Ik verkoop niet zomaar verlichting, maar lampen met een bijzonder verhaal.”

KlantenEn hoewel hij er nog niet echt ruchtbaarheid aan heeft gegeven, is er nu al vraag naar”, vertelt de ondernemer. Arjen Hoogervorst is een van de eerste klanten. „Ik vind het geweldig dat mijn in 1982 overleden vader zo postuum weer in de picture komt.”

Foto: Lenneke Lingmont