Nieuws Actueel

Ondernemer dierenspeciaalzaak Jack Speek in Hengelo blij met nieuw pand

Van onze redactie 24 juli 2015

Dierenspeciaalzaak Jack Speek Carlo ter Ellen

Enkele weken geleden verhuisde Speek van de Loweg naar het nieuwe winkelcentrum aan het Dikkersplein. Zijn eigen keuze was dat aanvankelijk niet. Hij moest wel. Want het oude pand aan de Loweg staat op de nominatie om gesloopt te worden. De gemeente wil daarmee een aantrekkelijkere verbinding maken tussen de Industriestraat en het nieuwe winkelcentrum.

Overdonderd Op 24 september vorig jaar, hij weet de datum nog precies, kreeg Speek (56) te horen dat hij eruit moest. Hij werd er compleet door overdonderd. "Mij was beloofd dat ik er tot aan mijn pensioen zou kunnen blijven zitten." Aanvankelijk zou hij al per 1 december moeten verkassen. Maar mede dankzij VVD-raadslid Roel Kok, die hem met raad en daad terzijde staat, kreeg hij later alsnog uitstel tot hij een andere plek had gevonden.

‘Mensonwaardig’Kok spreekt schande van de manier waarop met Speek is omgegaan. "Mensonwaardig. Er zijn tien jaar lang verwachtingen gewekt. Met één mededeling is alles omver gekegeld. Een pikzwarte periode. Maar een aantal mensen heeft Jack geholpen. Samen hebben we de verhuizing geregeld."

DubbeltjeDe gemeente heeft het oude winkelpand aan de Loweg met de aangrenzende woning gekocht van eigenaar Oonk, voor 1,1 miljoen euro. Kok: "De indruk bestaat dat Jack met heel veel geld hiernaartoe is verhuisd. Maar de werkelijkheid is dat hij geen dubbeltje heeft meegekregen. Niet van de gemeente noch van huurbaas Oonk."

Verhuisvergoeding Speek zelf is nog steeds van mening dat hij recht heeft op een verhuisvergoeding. "Maar de gemeente wijst naar Oonk en Oonk wijst naar de gemeente", aldus Kok. Speek heeft zich er inmiddels bij neergelegd. "Maar teleurgesteld ben ik wel."

‘Kopje onder’De verhuizing naar het nieuwe winkelcentrum werd mede mogelijk gemaakt door een investeerder, die niet met naam genoemd wil worden. Kok wijst naar Speek en zijn partner Hendry. "Deze mensen hebben het grote geluk dat ze een financier achter zich hebben die in hen gelooft. Zonder die financier zouden ze kopje onder zijn gegaan."

Perfect Nu alle toestanden rond de verhuizing achter de rug zijn, ziet Speek de toekomst weer zonnig in. "We zijn blij met onze nieuwe toko. Het is een beleving om hier te werken." De nieuwe winkel meet ruim 500 vierkante meter. Het assortiment is uitgebreid. "We hebben veel volumineuze zakken voer op voorraad. Meer levende have, zoals vissen en knaagdieren. En een groter aanbod levend voer voor reptielen, onder andere krekels, wormen, sprinkhanen en fruitvliegen." De locatie is volgens Speek perfect. Met gratis parkeren voor de deur.

Eind goed, al goed dus? "Zoals het er nu uitziet, wel ja. De toeloop is tot nu toe boven verwachting. En de klanten zijn allemaal tevreden."

Foto: Carlo ter Ellen