Nieuws Actueel

Stoppende ondernemer geeft personeel nieuwe baan

Jolien Boeckx 29 december 2015

Tankstationtaverne1065

Lukas Van Hove (56) uit Westerlo sluit twee benzinestations, maar geeft zijn vijf werknemers wel een nieuwe baan, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Lukas heeft taverne Den Draaiboom overgenomen en stelt hen vanaf het nieuwe jaar daar te werk. "Een mooier eindejaarscadeau konden we ons echt niet wensen", reageren de werknemers.

De Westerlonaar houdt sinds enkele jaren twee benzinestations open: eentje op het kruispunt van Geneinde met de Olenseweg in Westerlo en eentje in Boutersem in Vlaams-Brabant. "Het is niet gemakkelijk meer om ze overeind te houden. Er is geen winst meer en het benzinestation in Westerlo is hard achteruit gegaan door onder meer de installatie van verkeerslichten op het kruispunt en de plaatsing van bloembakken op de parking. Ik moest een beslissing nemen", begint de zakenman te vertellen. "Ik wilde evenwel mijn pomphouders, die als meewerkende vennoten steeds correct hun werk gedaan hebben, niet zomaar op straat zetten."

Op eigen benen staan

Lukas Van Hove zag dat taverne Den Draaiboom over te nemen stond en vond daar een oplossing. "Ik heb zelf vijftien jaar lang een bistro gehad in Tongerlo, 't Abdijke. Ik stond daar in de keuken en mijn vrouw in de zaal. Ik heb heel wat ervaring in de horeca en mijn pomphouders ook. Annie Van Der Wiel bijvoorbeeld heeft ruim twintig jaar ervaring in de horeca. Ze heeft onder meer in baanrestaurants gewerkt. Haar man Diëgo Blomme ging als twaalfjarige al helpen in horecazaken en is zelfs nog op leercontract geweest in het Hof Van Cleve", legt Lukas uit. "Ik zag de overname van Den Draaiboom daarom als dé ideale oplossing. Met zijn vijven zullen ze samen deel uitmaken van de vennootschap Den Draaiboom bvba. Het is de bedoeling is dat ik hen in het begin nog begeleid en financieel ondersteun, zodat ze na een jaar volledig op eigen benen kunnen staan. Ik wens hen heel veel succes."

Carrièreswitch

Annie Van Der Wiel (45), haar man Diëgo Blomme (39), hun dochter Nathalie (20) en de zussen Shana (23) en Ashley (18) zijn Lukas enorm dankbaar voor de kans die ze krijgen. "We appreciëren het heel hard dat hij ons een nieuwe kans geeft. Lukas heeft in het begin toen we voor hem begonnen te werken gezegd dat als we goed werk zouden leveren, hij ons nooit zomaar op straat zou zetten. Die belofte is hij nu meer dan nagekomen", vertellen Annie en Diëgo. "Een grote carrièreswitch is dit voor ons trouwens niet, want onze hart en ziel liggen in de horeca. We zijn allebei opgeleid in de sector. Financieel kunnen wij niet zomaar een zaak opstarten. We vinden het heel fijn dat we nu via Lukas met het gezin die kans krijgen. Er zijn maar weinig mensen die zoiets zouden doen."

Taverne Den Draaiboom opent officieel op maandag 4 januari met een volledig nieuwe menukaart en zal zeven dagen op zeven open zijn. Op oudjaar gaat de taverne ook al een keertje open en krijgen bezoekers gratis hapjes bij een consumptie.

Vanaf 4 januari geldt er ook een actie voor studenten die 's middags een drankje consumeren. Zij krijgen een gratis broodje curryworst.