Nieuws Actueel

Ondernemer Ivan Hrabinsky uit Nijverdal start eigen zaak voor espresso-apparatuur

Van onze redactie 7 augustus 2015

Ivan Hrabinsky Lars Smook

Voor het bedrijf CasaBarista verkoopt en repareert hij de apparaten die afkomstig zijn uit Italië en Spanje. "Dit is echt voor de liefhebbers. Het was altijd al mijn hobby om met koffie bezig te zijn. En dan niet grote hoeveelheden, maar het liefst goede espresso en cappuccino. Met vers gebrande bonen. Het heeft tijd nodig om goede koffie te maken. In de supermarkt kun je ook wel bonen krijgen, maar die zijn meestal al een half jaar oud."

Kwaliteit Zijn passie voor koffie gaat samen met de aantrekkingskracht die het Italiaanse leven heeft op de in Slowakije geboren Hrabinsky. "De manier van leven en genieten van de Italianen spreekt me enorm aan. Als ze iets doen, doen ze het ook goed. Kijk maar naar de kwaliteit die ze leveren. Je ziet gewoon dat er meer aandacht aan besteed wordt en dat de uitstraling ook belangrijk voor ze is."

Speciale ruimte Als vijftienjarige kwam Hrabinsky in 1994 naar Nederland. Via Enschede en Hengelo kwam de 31-jarige in december van het vorig jaar aan de Grotestraat 193 in Nijverdal terecht. "De vorige bewoners hadden hier ook een onderneming. Daarvoor hadden ze een speciale ruimte ingericht. Vanaf het begin wisten we dat we daar iets mee wilden doen. Het was nog niet duidelijk wat, maar toen ben ik in aanraking gekomen met franchiser CasaBarista. Dat gebeurde omdat ik op zoek was naar een espressomachine voor mezelf. Zodoende kwam ik op hun website uit en zag ik dat ze nog franchisenemers zochten. Ik constateerde dat er nog een grote vlek was in het oosten. Ik heb toen contact met ze gelegd en enkele goede gesprekken gehad. Dus je kunt nu wel spreken van een uit de hand gelopen hobby", vertelt de gepassioneerde ondernemer.

Politie "We waren al vrij snel klaar om te beginnen. Hier zat eerst een kantoor van een bedrijf dat zorgde voor de inrichting van keukens", gaat Hrabinsky verder. Het is niet zo dat de Nijverdaller uiteindelijk zijn baan bij de politie zal opzeggen. "Nee, ik kan hier niet van leven. We doen dit ook bewust vanuit huis om de kosten laag te houden. Je kunt bij wijze van spreken ook acht aanhangers verhuren, want daar verdien je veel meer mee. Maar dat is niet leuk en daar gaat het mij ook niet om. Ik wil iets doen waar ikzelf ook plezier aan beleef."

‘Koffiegek’Hrabinsky beseft dat hij een speciale doelgroep aanspreekt met zijn machines uit het hoge segment. "Je moet wel een beetje koffiegek zijn. Het is voor de echte liefhebbers. Ik vind het ook leuk om anderen enthousiast te maken. Daarom help ik ook als de klanten voor het eerst zo'n machine krijgen. Je moet gewoon even weten hoe je alles moet afstellen, zodat je de perfecte koffie krijgt."

Workshops De onderneming van Hrabinsky is sinds begin juni geopend. Vanaf september gaat hij ook workshops geven en zal hij in de toekomst op evenementen en beurzen gaan staan. "Met de workshops kan ik de mensen bijvoorbeeld leren hoe je moet opschuimen, want dat blijft een vak apart. En het is de bedoeling dat ik dit jaar nog op evenementen ga staan met mijn koffie. Dat zijn de leuke opdrachten." Dat zijn niet de enige plannen die op de rol staan. Nu zit de werkplaats om de machines te repareren nog in de showroom, maar het is de bedoeling dat daarvoor een speciale ruimte komt.

In een ruimte van zijn woning in Nijverdal heeft Ivan Hrabinsky espresso-apparatuur staan die afkomstig is uit Italië en Spanje. Foto: Lars Smook