Nieuws Actueel

Ondernemer kijkt weer vooruit

Rik Nizet 26 mei 2014

De stemming van de ondernemers in de industrie is in mei iets verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg met 0,4 punt en kwam uit op 0,7. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De lichte verbetering in mei komt doordat ondernemers minder somber zijn over hun orderpositie en positiever oordelen over hun voorraden. Over de productie in de komende 3 maanden waren ze daarentegen wat minder optimistisch dan in april.

Buitenlandse afzetEerder deze maand maakte het CBS bekend dat de productie van de industrie in het eerste kwartaal is gegroeid, mede door de hogere buitenlandse afzet. Ook de bezettingsgraad van de industrie neemt al een jaar toe, en ook de investeringen in productiecapaciteit nemen toe.

HerstelDat zijn tekenen die erop duiden dat de economie voorzichtig het pad van herstel is ingeslagen. Het grote probleem is dat de werkgelegenheid daarbij achterblijft.

BanenUit de meting onder ondernemers in mei blijkt dat 13,9 procent verwacht dat de personeelssterkte de komende drie maanden zal afnemen, terwijl 9,6 procent rekent op een toename. Het CBS meldde eerder al dat het aantal banen in de industrie in het eerste kwartaal van 2014 afnam ten opzichte van het voorgaande kwartaal.