Nieuws Actueel

Ondernemer mijdt zakenreis

Rik Nizet 31 maart 2014

De economische malaise heeft haar weerslag op het aantal zakenreizen dat wordt ondernomen. Nederlanders gingen vorig jaar in totaal bijna 8,5 miljoen keer op zakenreis. Dit is een daling van bijna 12 procent vergeleken met de vorige meting 2 jaar terug. Dat maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) maandag bekend.

Bedrijven bezuinigden vooral op meerdaagse binnenlandse tripjes van hun personeel. Dit type reis kwam met een totaal van 3,8 miljoen 17 procent minder voor. Ook voor het bezoeken van vergaderingen, cursussen en congressen in het buitenland was er minder geld beschikbaar (daling 9 procent naar 4,7 miljoen reizen).

Digitale alternatievenVeel ondernemingen kijken in deze economisch wat mindere tijd liever naar digitale alternatieven, vertelt een woordvoerster. Een vergadering hoeft met de huidige stand van de technologie bijvoorbeeld niet meer per se fysiek te worden bijgewoond.

DuitslandDuitsland blijft het belangrijkste bestemmingsland voor een buitenlandse zakenreis, met ongeveer 1,1 miljoen tripjes. België staat met 870.000 zakenreizen op een tweede positie, gevolgd door Groot-Brittannië met een totaal van 435.000 reizen.

Voor zo'n trip naar het buitenland wordt per persoon door de bank genomen circa 780 euro neergeteld. Voor zakenreizen in eigen land liggen de gemiddelde uitgaven een stuk lager: ongeveer 350 euro.