Nieuws Actueel

Ondernemer Peter Cress haalt Indonesië naar Twente

Van onze redactie 9 juli 2015

Pasar Indonesia Lars Smook

Elke dinsdag en donderdag is Peter Cress (61) uit Bad Bentheim met zijn snackwagen te vinden op de markt van Enschede. Op donderdag kunnen liefhebbers van échte Indonesische gerechten bij hem terecht op de markt van Almelo. Maar voor een ‘volledige Indonesische belevenis’ heeft Cress samen met Harry Aagten (56) uit De Lutte iets anders bedacht: een kleinschalige Indonesische avondmarkt. Pasar Indonesia. Avondmarkt Als Cress over de Pasar Indonesia vertelt, begint hij te stralen. ‘Pasar Malam’ betekent avondmarkt, vertelt hij. „Pasar Indonesia is een markt met alleen Indonesische producten en diensten. Een bijzonder evenement voor jong en oud met vooral veel lekker eten” , aldus de geboren Indonesiër.

Volgens Cress verdwijnen op veel andere Pasars de echte Indonesische gerechten van het menu. „Veel Pasars zijn commercieel geworden. Er wordt een grote ruimte gehuurd en die moet vol staan, dat wordt dan al snel gevuld met kramen die niets met Indonesië te maken hebben.” Indonesisch Als ondernemer heeft hij daar begrip voor, maar als indo wil hij het liever anders doen. Een Pasar met alleen Indonesisch eten, alleen Indonesische dans en zang, muziek van de angkloeng (Indonesisch muziekinstrument gemaakt van bamboe), een echte pitjit (een Indonesische massage), klederdracht uit verschillende streken van het land en oud-Indonesische spelletjes. Gerechten Hij maakt zijn gerechten zelf. Vers, met de juiste kruiden, in de juiste hoeveelheid, zonder E-nummers. „Ik kan de mensen meenemen terug in de tijd. Als ze een hap nemen en hun ogen sluiten, zijn ze weer in Indonesië”, zegt Cress. „Dat is gewoon fantastisch om te zien.” Koken heeft Cress geleerd van zijn moeder. Wanneer hij vertelt over de gerechten die hij gaat maken voor de Pasar, stralen zijn ogen. Wat hij gaat maken, is eigenlijk nog geheim. Maar hij kan het niet laten om wat gerechten te verklappen: batagor (gefrituurde vispakketjes in satésaus). „Dat is een gerecht dat zelfs veel jonge Indonesiërs nog niet kennen.” Ook maakt hij babi ketjap en veel verschillende soorten saté.Geen kermis Aagten en Cress kwamen met elkaar in gesprek in De Lutteweide, het restaurant van Aagten waar de Pasar wordt gehouden. Daar ontstond het idee van de Pasar. „We willen het kleinschalig houden, het moet geen kermis zijn. Voor de groep indo’s is het een gezellig samenzijn, voor de ‘Blanda’s’ (Nederlanders) is het een kans om kennis te maken met Indonesië, zijn cultuur en om erg lekker te eten”, zegt Cress. Aagten: „Als je echt een lekker sateetje wilt proeven, moet je bij Peter zijn.”

Foto: Lars Smook