Nieuws Actueel

Ondernemer, redder Roda, schuwt publiciteit

Wilma Loop | Foto: Heuschen en Schrouff OFT B.V. 26 november 2015

Frits schrouff roda jc

Roda JC kan opgelucht ademhalen dankzij de Landgraafse ondernemer Frits Schrouff. Hij neemt 99 procent van de aandelen van de Kerkraadse club over. Dat betekent dat Roda de schulden, die tussen de acht en tien miljoen euro liggen, kan afbetalen en zo kan werken aan een gezonde toekomst. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Om hoeveel geld het bij deze deal gaat wil niemand bij de Limburgse club zeggen, maar deze investering is van levensbelang, zo stelt algemeen directeur Wim Collard. "Het is een structurele oplossing, maar het is niet zo dat de zilvervloot is binnengevaren. Dit betekent dat we aan het einde van het seizoen een positief eigen vermogen hebben, verwacht echter niet dat we in de winterstop spelers kunnen gaan kopen."

Het is niet de eerste keer dat de 75-jarige Schrouff Roda de helpende hand toesteekt. Sinds begin vorig jaar sponsort de Limburger al de jeugdopleiding van de Kerkraadse club. Dat doet hij op zijn eigen manier, op de achtergrond en zonder enige ophef.

SteunIn Zuid-Limburg is Frits Schrouff geen onbekende. Niet in de laatste plaats door zijn steun aan veel verenigingen en organisaties. In Limburg, maar ook in diverse Aziatische landen. In dat werelddeel financiert de multimiljonair onder meer scholen, weeshuizen en ziekenhuizen. Dat komt voort uit zijn werk als directeur van de Landgraafse onderneming Heuschen-Schrouff.

In 1963 op kleine schaal begonnen met de verkoop van Aziatische producten in Europa, is de onderneming uitgegroeid tot marktleider in de distributie van authentiek Aziatische producten, zowel food als non-food. Een solide bedrijf met 200 medewerkers., die Frits Schrouff, hoewel hij niet meer de dagelijkse leiding in handen heeft, op handen dragen.

De Limburger schroomde niet om mensen daadwerkelijk te helpen een betere toekomst te krijgen. In tegenstelling tot zijn kompaan Nol Hendriks, is Schrouff een man van weinig woorden. Altijd vriendelijk en aardig, maar publiciteit schuwt hij als de pest.

Een man van no-nonsense, omschrijft Roda-directeur Wim Collard de 75-jarige weldoener die de aandelen overneemt met zijn privé-kapitaal, zo wordt benadrukt. Schrouff is niet over één nacht ijs gegaan. Volgens Roda-directeur Collard liepen de gesprekken al maanden. Na de promotie naar de eredivisie was voor alle partijen duidelijk dat een financiële injectie nodig was.

Op de website van Roda (Frits Schrouff zelf spreken is een onmogelijke opgave) laat hij weten dat de clubliefde voor Roda voor hem de doorslag heeft gegeven om deze 'weloverwogen' keuze te maken. "Ik vind het belangrijk voor de identiteit, de verbinding en de voetbal-knowhow in de regio dat Roda financieel een stabiele club is. En ik vind het enorm belangrijk dat de clubcultuur van Roda wordt gewaarborgd."