Nieuws Actueel

Ondernemer twijfelt over bloemengift Paus

Rik Nizet 17 april 2014

Moeten bloemen uit Nederland ook in de toekomst het paasfeest in Rome blijven opluisteren? Over deze actuele vraag gaat de branche zich binnenkort buigen, zei voorzitter Henk Westerhof van handelsorganisatie Anthos donderdag. "Maar er is geen reden tot paniek.'' Westerhof ziet zelf geen aanleiding om de traditie na bijna drie decennia stil te zetten.Lees ook:Openingstijden Pasen 2014Detailhandel: Beste Pasen ooit

Tot nog toe werd de bloemengift voor een belangrijk deel betaald door het Productschap Tuinbouw, maar dat is begin dit jaar afgeschaft. Dat wil echter niet zeggen dat er nu niemand meer verantwoordelijk voor is, sust Westerhof. Anthos heeft een stichting opgericht die de sector promoot. Deze club genaamd iBulb betaalt nu 50 procent van de rekening. Een andere sectororganisatie, Bloemenbureau Holland, neemt de andere helft voor rekening.

Privaat geld"Het is wel allemaal privaat geld van de aangesloten ondernemers. We moeten er dus over praten of het een goede investering is. Ik denk niet dat consumenten door de bloemen op dat plein heel veel extra belangstelling voor de producten gaan tonen, maar het is wel goed voor het imago van de sector'', aldus Westerhof.

De paasbloemen kosten zo’n 75.000 euro, vertelt de voorzitter. Sichting iBulb heeft zo'n 2 miljoen euro per jaar te besteden.