Nieuws Actueel

Ondernemer verandert modder in goud

Dankzij de snelle opmars van de 'obstacle run' werd het bouwbedrijf van Herbert Rougoor een groeibriljant in crisistijd. De Achterhoekse ondernemer levert met zijn bedrijf SurvivalMaterialen.nl de obstakels waarover de met modder besmeurde deelnemers zich een weg moeten banen. "Over drie jaar worden er ook obstacle runs in China gehouden."

Bram de Vrind 30 maart 2015

Survival materialen viking run 335 survival run 335

Dankzij de snelle opmars van de 'obstacle run' werd het bouwbedrijf van Herbert Rougoor een groeibriljant in crisistijd. De Achterhoekse ondernemer levert met zijn bedrijf SurvivalMaterialen.nl de obstakels waarover de met modder besmeurde deelnemers zich een weg moeten banen. "Over drie jaar worden er ook obstacle runs in China gehouden."

Dit jaar staan er zo'n honderd obstacle runs op de planning in Nederland, 25 meer dan vorig jaar, bericht de NOS. Steeds meer mensen zien er de lol van in om tijdens zo'n evenement een ruig parcours vol modder, water en obstakels af te leggen. Herbert Ruugoor spint daar garen bij met zijn bedrijf, dat het een paar jaar geleden nog zwaar had wegens de crisis.

Het is al een tijdje aanmodderen in de bouw. Hebben de obstakels je door de crisis geholpen?"De bouw van tuinhuizen en andere buitenverblijven was aanvankelijk mijn business. Maar een paar jaar geleden klapte de bouw in elkaar. We zagen de crisis vanuit het westen naar het oosten overwaaien. Normaal gesproken zie je dat de markt in maart, april enorm aantrekt, maar de afgelopen drie jaar bleef dat uit. Toen kwam ik op het punt dat ik óf moest snijden in het personeelsbestand, óf dat er wat moest gebeuren. Ik nam zelf al ruim twintig jaar deel aan obstacle runs en zat dus al een tijdje in het survivalwereldje. Met mijn bedrijf zat ik bovendien dichtbij de bron qua materialen. Dat liet zich mooi combineren."

Hoe is het fenomeen de afgelopen jaren gegroeid? "Mud Masters heeft het 2,5 jaar geleden definitief op de kaart gezet. Nu schieten de obstacle runs als paddenstoelen uit de grond. Mud Masters organiseert dit jaar vier evenementen. Strong Viking houdt er zeven. Wij doen jaarlijks zestien, zeventien evenementen. Voor elk parcours moeten we een week opbouwen. Dat zijn dus zestien, zeventien weken werk. Voor de benodigde extra mankracht huren we zzp'ers in."

Hoe zit het met de veiligheidseisen? Heb je veel administratieve rompslomp?"De gemeenten moeten voor dit soort evenementen een vergunning afgeven. Daartoe worden de obstakels voorafgaand door een ambtenaar gekeurd. We moeten ook de bouwtekeningen overleggen, zodat ze kunnen beoordelen of alles goed in elkaar steekt. De keuring ligt in het verlengde van de keuringen voor stellages of podia, de eisen zijn bijvoorbeeld niet so streng als bij speeltoestellen. Als obstacle runner weet je ook dat je deelneemt aan een evenement waaraan enige risico's zitten. Overigens leveren de obstakels zelf nauwelijks blessures op. Maar bij het glijden door de modder, wil er nog weleens een enkel knakken."

Wat is je meest beruchte obstakel? "Een mooi voorbeeld vind ik de Walhalla (foto boven, red), die de start-finish was bij Strong Viking. Dat is een megagroot houten bouwwerk van vier meter hoogte, waar de deelnemers via drie plateaus overheen moeten klimmen. Het moet de hemelpoort voor Vikingen voorstellen. Aan het einde heb je een soort catwalk, die naar de tent leidt waar je je welverdiende biertje kunt krijgen. Als je eenmaal boven op het obstakel bent, krijg je echt een euforisch gevoel."

Organisatoren lopen met het idee om het fenomeen te introduceren in China. Wat wordt voor jou de volgende stap? "Als de organisatoren naar het buitenland gaan, volgen wij ze op de voet. Ik geloof erin dat de obstacle run over drie jaar zeker in China zit. Maar of wij er daar dan ook aan verbonden zijn en hoe we dat dan handen en voeten gaan geven, is nog onduidelijk."

Foto's: Strong Viking