Nieuws Actueel

Ondernemers bezorgd om Oekraïne

Rik Nizet 29 april 2014

Nederlandse ondernemers in Oekraïne houden de gespannen politieke situatie in dat land nauwgezet in de gaten.

"Er beweegt op dit moment niet veel in Oekraïne'', zegt Peter de Vreede van FoodVentures. Deze projectontwikkelaar bouwt met Nederlandse investeerders, waaronder twee voor telerscoöperaties uit het Westlandse De Lier, een kassencomplex in het westen van Oekraïne bij de stad Lviv.

Vertraging"We gaan er gewoon mee door, maar het project heeft sowieso vertraging opgelopen. Lokale banken en nieuwe investeerders zijn terughoudend, iedereen wacht de verdere ontwikkelingen af'', aldus De Vreede.

KassenDe kassen zijn voor de teelt van onder meer tomaten, paprika's en sla voor de lokale markt. "Er is een enorme behoefte aan verse groenten in Oekraïne.'' Het kassencomplex beslaat in eerste instantie 5,7 hectare, met een doorgroeimogelijkheid naar 20 hectare.

Betrekkelijk rustigIn het gebied is het betrekkelijk rustig gebleven. "Wij hebben geen last gehad van rellen. Bij het zoeken naar een geschikte locatie was ook de Krim in beeld. Ik ben blij dat dat niet is doorgegaan."

250 bedrijvenMomenteel zijn zo'n 250 Nederlandse bedrijven actief in Oekraïne, waaronder een aantal grootmachten als Philips, Shell en ING. Ook deze bedrijven wachten de ontwikkelingen in het land af.

PhilipsHet conflict tussen Rusland en Oekraïne raakte elektronicaconcern Philips in een toch al zwaar eerste kwartaal. De multinational ziet mede daardoor weinig ruimte om al dit jaar het resultaat te kunnen verbeteren, zei topman Frans van Houten vorige week.

ShellBij olieconcern Shell heeft de politieke crisis in Oekraïne nog geen invloed op de activiteiten en investeringsplannen. Shell sloot vorig jaar een grote overeenkomst met Oekraïne voor de winning en productie van gas. Volgens de voormalig Oekraïense premier Mykola Azarov zou de overeenkomst een waarde hebben van zo'n 10 miljard dollar en gaat het om de grootste buitenlandse investering in Oekraïne ooit.

"Onze plannen en activiteiten gaan daar gewoon door en worden niet afgeblazen door een politieke crisis. We wachten de ontwikkelingen af en houden de politieke situatie natuurlijk in de gaten’’, aldus een woordvoerder. Wanneer Shell begint met de gaswinning in Oekraïne, is nog onbekend.

INGOok volgens bank en verzekeraar ING gaan de zaken gewoon door. ING heeft voor in totaal 1,5 miljard euro uitgeleend en geïnvesteerd in Oekraïne. De bank heeft daar voornamelijk grote internationale bedrijven als klant, actief in de metaal- en mijnindustrie en de agrisector.