Nieuws Actueel

Ondernemers die wegdromen

Van onze redactie 2 november 2015

Ondernemen reis avontuur grensverleggen groot

Je vindt ze overal ter wereld: duurzame hotels, gerund door avontuurlijke en ondernemende Nederlanders. Ze verloren hun hart aan een plek en willen andere reizigers de schoonheid van het land laten zien. Maar ook een plek creëren waar de lokale bevolking een opleiding kan krijgen en kan werken. Om zo samen iets moois neer te zetten. Saskia Griep, mede-oprichter van Better Places, zette haar favoriete en duurzame hotels van medelanders voor je op een rij. Daar waar je voor even onderdeel kunt uitmaken van hun droom.

Hotel Con Corazón in Granada, Nicaragua

Hotel Con Corazón is een knus boetiekhotel in het centrum van Granada in Nicaragua. Het is in 2008 gestart door twee Nederlandse vrienden, Marcel Zuidhof and Onno Oostveen, met de gedachte om een bedrijf op te zetten in een ontwikkelingsland en de winst ten goede te laten komen aan een goed doel. Dat goede doel werd onderwijs voor de kinderen in Nicaragua, omdat veel van hen vroegtijdig stoppen met school om geld te verdienen voor hun familie. 100% van de winst van Hotel Con Corazón wordt geïnvesteerd in onderwijs en ondertussen kunnen er al meer dan 300 kinderen naar school met het opgebrachte geld. Zelf kun je in Hotel Con Corazón genieten van 15 comfortabele kamers rondom een zonnige patio, een zwembad en het beste ontbijt van Granada. Dat is toch een fijne gedachte, dat het geld van jouw verblijf direct ten goede komt aan de kinderen van Granada.

Residence Madalief in Antsirabe, Madagaskar

Zo’n zeven kilometer ten zuiden van het stadje Antsirabe op de hoogvlakten van Madagaskar, ligt in een bosachtig gebied de Residence Madalief. Een prachtig duurzaam eco-sociaal hotel, opgericht door de Nederlandse oud-reisbegeleidster Remi Doomernik. Het hotel is ontstaan vanuit het idee om werkgelegenheid en werkervaringplekken te creëren voor jongeren uit Ambositra, en om inkomen te verwerven voor de stichting Madalief en haar projecten. De 13 comfortabele kamers zijn gebouwd met lokale materialen, in Malagasy-stijl gedecoreerd en worden verwarmd door zonneboilers. Op het terrein is ook een jeugdherberg, waar groepen kinderen van andere weeshuizen en stichtingen ontvangen worden en voor weinig geld een mooie vakantie kunnen hebben. In de omgeving van het hotel worden ook een aantal lokale projecten ondersteund, zoals drie basisscholen en er is een ontbijtkantine geopend waar schoolkinderen ‘s ochtends een goede maaltijd krijgen.

Tim & Kim Village in Gorgora aan het Tanameer, Ethiopië

Tim & Kim Village is een camping van drie hectare groot, gelegen aan het Tanameer in het noorden van Ethiopië. Het is een duurzame camping die in 2007 door de Nederlandse Tim Otte en Kim Otte-de Hoop in het leven is geroepen om hulp te bieden aan het onderontwikkelde gebied Gorgora. De opbrengsten uit de camping (en bijbehorende lodges en restaurant) worden gebruikt om mensen uit Gorgora aan het werk te helpen en hen op te leiden voor werk in de toeristische sector. Ook worden opbrengsten gebruikt voor kleine projecten zoals het sponsoren van sportinitiatieven, activiteiten op de kleuterschool en het herstellen van bos op de kale heuvels rond de camping. Tim & Kim Village is de perfecte uitvalsbasis om de omgeving van het Tanameer te verkennen, met koptische kerken en kloosters vol fresco’s, of een boottocht te maken langs de 37 eilandjes in het meer.

Moivaro Lodges & Tented Camps in Tanzania, Kenia en Zimbabwe

Moivaro is een keten van verschillende lodges en tented camps in het oosten van Afrika. Opgezet door de Nederlander Gijs de Raadt, met het idee werkgelegenheid te creëren voor zo’n tienduizend lokale bewoners. Dat is zeker gelukt, want op dit moment zijn er al zo’n 14 verschillende resorts operationeel. Dit wisselt van luxe safarilodges met zwembad en happy hour, tot eenvoudige tenten langs een waterhole waar je vanaf de ontbijttafel wild kunt spotten. Doel is om de Afrikaanse cultuur en omgeving te benadrukken door lokale materialen te gebruiken voor de bouw van de lodge en de decoratie. Het eten is zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en de staf is afkomstig uit naburige dorpen. De Moivaro Lodge in Arusha ondersteunt ook een lokale NGO genaamd Jobortunity, die lokale bewoners opleidt in de hotelindustrie en hen een baan aanbiedt in een van de Moivaro lodges na hun afstuderen.

Danpaati River Lodge aan de Boven-Surinamerivier, Suriname

De Danpaati River Lodge ligt midden in het ongerepte Amazonewoud in Suriname, op een eilandje in de rivier nabij het marrondorp Dan. Dit dorp staat bekend om zijn unieke cultuur, waar Afrikaanse tradities en rituelen in stand zijn gehouden. De lodge heeft comfortabele huisjes met uitzicht op de rivier, een zwembad tussen de bomen en een yogadek. Hier kun je jezelf even onderdompelen in de schoonheid van de natuur, leren over de marroncultuur of simpelweg relaxen in je hangmat met uitzicht over de Boven-Surinamerivier. De Danpaati River Lodge investeert dankzij zijn gasten in lokale projecten in de omgeving van de lodge. Zo zijn er in de tussentijd al drie crèches gestart en is er een mediatheek geopend voor de kinderen waar ze kunnen lezen, spellen spelen en participeren in workshops om zo hun ontwikkeling te stimuleren. De lodge levert training en werkgelegenheid aan mensen uit de omgeving. Ook is er een zorgproject voor ouderen opgestart, waarmee in twaalf omliggende dorpen oude dames worden ondersteund. Daar draag je met je bezoek zelf dus ook een steentje aan bij.

Inti Sisa in Guamote, Ecuador

Hoog gelegen in de Andes, in de schaduw van de Chimborazo-vulkaan, ligt het stadje Guamote. Het is een van de meest traditionele regio’s van Ecuador, waar 95% van de bevolking bestaat uit inheemse Kichwa. Hier staat het Inti Sisa guesthouse, een knus hotel dat gerund wordt door een team van lokale dorpelingen en twee Belgen, die je meteen thuis doen voelen. De opbrengst van het Inti Sisa guesthouse komt ten goede aan de Inti Sisa Foundation, die lokale projecten runt om kwaliteitsvolle educatie aan te bieden aan de dorpelingen. Zo is er een kleuterschool, een naaiatelier en computerlokaal waar de basisschoolkinderen hun huiswerk kunnen maken. Gasten van het Inti Sisa guesthouse kunnen zelf een kijkje nemen bij de educatieprojecten in de bergdorpen rondom Guamote of een bezoek brengen aan de bonte en authentieke indianenmarkt die elke donderdag plaatsvindt in het dorp.

Better PlacesNaast wegdromen in een bijzondere lodge kun je ook je hele reis ‘local’ maken. Bij reisorganisatie Better Places plan je je rondreis in overleg met een lokale reisexpert die er al jaren woont. Hij of zij kan je dus perfect adviseren over de authentieke plekjes en leuke accommodaties. Je maakt je reis helemaal op maat.