Nieuws Actueel

Ondernemers en maatschappelijke organisaties moeten elkaar vinden op beursvloer Rijssen-Holten

Van onze redactie 9 september 2015

Netwerken thinkstock

„Zo’n 25 maatschappelijke organisaties en 20 bedrijven vonden elkaar op de beursvloer. Het leverde vijftig ‘matches’ op met een economische waarde van ruim 25.000 euro”, vertelt Rina van den Born, coördinator van het Servicepunt Vrijwilligers bij ViaVie Welzijn.

Tegenprestatie„Het principe? Op de beurs worden maatschappelijke behoeften verhandeld: vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. Sommige verenigingen of maatschappelijke organisaties hebben een bepaalde wens, waar ze eigenlijk geen geld voor hebben. Ze dienen hun wens in en kunnen op de beursvloer een bedrijf zoeken, dat die wens kan vervullen. In ruil daarvoor leveren ze een tegenprestatie. Voor wat, hoort wat.”

Op 30 september vindt de tweede editie van de Beursvloer plaats in het gemeentehuis van Rijssen-Holten. Het loopt nog niet storm met de aanmeldingen. „Daarom zoeken we scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties met bepaalde wensen en bedrijven uit Rijssen-Holten die iets te bieden hebben.”

Koudwatervrees is niet nodig, weet Jan ten Berge van de gemeente Rijssen-Holten. „Ze zeggen hier wel eens in het dialect: ‘Vaak bu’j te bange’ en dat klopt. Verenigingen hebben veel meer te bieden dan ze zelf denken. Een muziekvereniging kan bijvoorbeeld als tegenprestatie een optreden verzorgen. Maar ook een gymvereniging kan prima een tegenprestatie leveren. Denk bijvoorbeeld aan het verspreiden van folders door de leden.”

BetrokkenOver het algemeen weet het bedrijfsleven in Rijssen-Holten de verenigingen al goed te vinden. „De ondernemers zijn hier over het algemeen enorm maatschappelijk betrokken”, zegt wethouder Ben Beens. „Wij vinden de Beursvloer dan ook een goed initiatief. Het vrijwilligerswerk en het bedrijfsleven kunnen elkaar versterken, zodat een win-winsituatie ontstaat.” De rol van de gemeente Rijssen-Holten is puur ondersteunend van aard. „We stellen ruimte in het gemeentehuis en de catering beschikbaar”, aldus Beens. De wethouder hoopt op een grote deelname. „En bijzondere matches.”

Zoals in 2013, weet Rina van den Born. „Een cliënt met een beperking van de Baalderberggroep, wilde altijd al een keer in een trouwjurk rondlopen. Op de Beursvloer ontstond een match met het Parkgebouw: ze mocht tijdens de bruidsshow van Tres Chic in een trouwjurk de catwalk op. In ruil daarvoor moest ze één avond als gastvrouw optreden bij het Parkgebouw en een appeltaart bakken voor het personeel. Geweldig!”

www.beursvloerrijssenholten.nl

Foto: Thinkstock