Nieuws Actueel

Ondernemers in Hellendoorn werken samen om daling bezoekers om te zetten in stijging

Van onze redactie 4 augustus 2015

Bakkerij en ijsmuseum lars Smook

Dit arrangement bestaat uit een ritje met de paardentram langs museumboerderij Erve Hofman, eetcafé De Gulle Goedzak, het Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum en landgoed Schuilenburg aan de Regge, vertelt Mannes Borkent van Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum. Een dagje uit in Hellendoorn dus.

Recessie Borkent, die enkele dagen geleden de 200.000e bezoeker mocht verwelkomen sinds het museum in 1988 de deuren opende, wijst erop dat de recessie het aantal bezoekers langzaam heeft doen teruglopen. "We willen het tij keren."

Niet goedkoop Hoeveel geld een toerist straks voor het arrangement op tafel moet leggen, staat nog niet vast. "Het is waarschijnlijk niet goedkoop. Misschien is het arrangement in het begin wel te duur en moeten we aan de prijs sleutelen. Het moet zich nog ontwikkelen."

De Gulle Goedzak Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar busmaatschappijen uit het hele land hun passagiers om tien uur 's morgens bij het Bakkerij- en IJsmuseum afleveren. Daar krijgen de toeristen eerst een rondleiding en een demonstratie broodbakken. Daarna gaat het gezelschap in de paardentram van 't Vossenspan in Haarle naar eetcafé de Gulle Goedzak voor de lunch. Er volgt nog een rit in de paardentram door de natuur van de Sallandse Heuvelrug waarna er een rondleiding wordt gegeven in museumboerderij Erve Hofman uit de vijftiende eeuw. De toeristen sluiten hun dagje Hellendoorn af nadat hen een spannende sage is verteld op het terrein van het voormalige kasteel Schuilenburg, waar de mensen een maaltijd krijgen. Daar zullen de bussen hen rond zeven uur 's avonds weer oppikken en naar huis brengen.

Bijna honderd bezoekers De twee windmolens en dorpsmuseum De Valkhof zijn te klein om gezelschappen van veertig tot vijftig mensen te ontvangen. "We moesten een keuze maken", zegt Borkent. "We bieden sinds kort al samen met de grote campings in de buurt fietsarrangementen. Dat gaat perfect. We hadden vorige week dinsdag bijna honderd bezoekers in ons museum. Dat is veel."

De contacten tussen de ondernemers in Hellendoorn zijn al jaren heel goed. In het Bakkerij- en IJsmuseum houdt Borkent nu elke maandag, dinsdag en woensdag om 14.00 uur en woensdagochtend om 11.00 uur demonstraties broodbakken. "Maar dit soort grote arrangementen hebben we nog nooit eerder gedaan."De belangstelling voor het nieuwe fietsarrangement is groot. In het najaar volgt de pilot Historisch Hellendoorn.

Vrijwilligers van het Bakkerij- en IJsmuseum geven sinds kort veel vaker demonstraties broodbakken, zoals gistermiddag. Foto: Lars Smook