Nieuws Actueel

Ondernemers leggen het loodje

Rik Nizet 8 mei 2014

Het aantal ondernemers dat hun onderneming vorig jaar heeft opgeheven, is toegenomen tot 167.000. Dat zijn er zo'n 2000 meer dan in 2012. Dat maakte het economische bureau van ING donderdag bekend.

Ongeveer 36.000 startende ondernemers hielden het binnen één jaar al voor gezien. Dat is bijna 30 procent van het totale aantal starters. Vooral in de horeca is de uitval na het eerste jaar hoog (zo'n 60 procent). Het ging daarbij om cafetaria’s, snackbars en lunchrooms. Na twee jaar stopt volgens ING nog eens een kwart van de horecaondernemers. Ten opzichte van 5 jaar geleden is het aantal opheffingen in deze sector meer dan verdubbeld.

DetailhandelOok in de detailhandel is het aantal opheffingen de laatste jaren sterk toegenomen. Zo stopte in 2008 circa 28 procent van de detaillisten er na een jaar mee, in 2013 ligt de uitval na een jaar op 50 procent. De helft van het aantal opheffingen bij de detailhandelszaken vorig jaar betreft online winkels, vooral webwinkels gespecialiseerd in kleding en modeartikelen. Dat komt volgens ING onder meer door de zwakke consumentenbestedingen, toegenomen concurrentie en het ontbreken van onderscheidend vermogen van webwinkels.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 38.000 ondernemers een bedrijf gestart, 2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste van hen begonnen een bedrijf in 'laagdrempelige' sectoren als de horeca, bouw en detailhandel. Ook voor heel 2014 voorziet ING dat er minder mensen een eigen bedrijf beginnen. Ondernemers in spe kunnen volgens de bank het beste aan de slag in de industrie. Deze sector biedt de komende twee jaar het beste groeiperspectief.