Nieuws Actueel

Ondernemers met opvangplekken voor vluchtelingen gezocht in Hof van Twente

Van onze redactie 18 september 2015

De Wyllandrie Emiel Muijderman

„We willen niet afwachten tot het Centraal Orgaan opvang asielzoekers met locaties komt, we zijn zelf actief op zoek naar geschikte plekken waar we mensen kunnen huisvesten. We zijn al met een aantal partijen in gesprek. Iedere ondernemer die zich meldt met plek in een leeg kantoorpand, nemen we mee in onze zoektocht. Daarbij kijken we naar duurzame huisvesting voor statushouders, maar ook naar noodoplossingen.”

VluchtelingenWant het is zeker dat ook in Hof van Twente vluchtelingen onderdak krijgen. De gemeenteraad heeft uitgesproken plek te hebben voor vluchtelingen. Van Zwanenburg zou daarbij graag zien dat op verschillende plekken, verspreid over de hele gemeente, kleinere groepen vluchtelingen een plekje vinden. „Dat liever dan een grote groep op één plek, al denkt het COA daar misschien anders over. Die wil het liefst grote groepen kwijt. Wij als college denken dat we door meerdere, maar kleinere plekken te zoeken, een groter maatschappelijk draagvlak te kunnen creëren.”

OnrustDe wethouder is in gesprek met het COA over locaties voor opvang, maar wil niet kwijt waar en hoeveel. „We willen hoe dan ook eerst met omwonenden in gesprek. Dat hebben we geleerd in de procedure rondom de huisvesting van vluchtelingen in Huize Scherpenzeel.” Daarover was veel onrust, met name onder direct omwonenden. Later bleek die onrust onnodig, want uiteindelijk bleek de locatie ongeschikt voor de opvang van 110 vluchtelingen.

De wethouder is overigens niet alleen op zoek naar mensen die plek hebben voor huisvesting van vluchtelingen. „Ook mensen die als vrijwilliger iets kunnen betekenen, mogen zich melden. Ik denk aan mensen die als ‘buddy’ willen fungeren, of aan mensen die taallessen willen geven. Een mooi voorbeeld zijn de gezamenlijke kerken en de moskee in Goor. Toen de opvang van mensen in Huize Scherpenzeel speelde, boden zij al aan te willen helpen door vrijwilligers te leveren.”

Foto: Voormalig hotel De Wyllandrie in Ootmarsum is nu een azc. (Emiel Muijderman)