Nieuws Actueel

Ondernemers protesteren tegen ballenlijnen in Loolee die kanovaren minder leuk maken

Van onze redactie 29 april 2015

Ruud de Jong en Ico Jongerden Emiel Muijderman

Zo is Ico Jongerden, eigenaar van Buitensport Twente een beetje boos over de ballenlijn die over de volle breedte van de Loolee is gespannen. De staalkabel moet verhinderen dat kanovaarders de stuw in het riviertje net buiten Almelo via de glijgoot kunnen ‘nemen.’ Waterschap Vechtstromen heeft twee kleine steigers aangelegd. Waar kanovaarders tot voor kort de ‘rutschbaan’ nog af konden moeten ze nu de boot uit en de kano over een afstand van zo’n kleine 100 meter over land slepen. Dit tot frustratie van kano-verhuurder Jongerden. „Er is geen overleg geweest”, zegt hij.

Safety slickDe ondernemer heeft er begrip voor dat het waterschap veiligheidsmaatregelen neemt. „Maar ze hadden het met me moeten overleggen.” Volgens hem zijn er ook andere manieren om de stuw veiliger te maken. Hij toont een tekening van een zogeten safety slick. Een soort voorziening die onder water aan de onderzijde van de stuw wordt aangebracht. Die safety slick voorkomt sterke stroming en maakt de stuw veilig.

Eindpunt Jongerden krijgt bijval van Ruud de Jong, eigenaar van café België. Zijn horecazaak in hartje Almelo fungeert regelmatig als eindpunt van kanotochten die Buitensport Twente organiseert. De kroegbaas vindt het ook een slechte zaak dat de glijgoot in de stuw verboden terrein is voor kanovaarders. „Dat is juist wat mensen mooi vinden.”

Glijgoten Jongerden hoopt dat het nog niet te laat is. Want de onderne-mer uit Zenderen vermoedt dat Vechtstromen de ballenlijnen en steigers ook bij andere stuwen wil aanbrengen. Hij ziet liever dat de glijgoten in andere stuwen kunnen worden gebruikt. De bal-lenlijn haalt een deel van het spek¬takel voor kanovaarders weg.

Foto: Ruud de Jong en Ico Jongerden (Emiel Muijderman)