Nieuws Actueel

Ondernemers zien het zonnig in

Rik Nizet 14 augustus 2015

Ondernemers zonniger 335

Ondernemers zagen het aan het begin van het derde kwartaal wat zonniger in dan een kwartaal eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat het ondernemersvertrouwen het hoogste niveau heeft bereikt sinds het derde kwartaal van 2011.

Per saldo zagen 7 procent van de ondernemers hun winstgevendheid afgelopen kwartaal verbeteren, bleek uit een peiling van het statistiekbureau. Dat is het hoogste percentage sinds 2008.

Bouw en groothandelVooral in de bouw en in de groothandel is het vertrouwen verbeterd. In de bouw is de bedrijvigheid flink toegenomen, mede door het verder aantrekken van de woningmarkt.

Extra personeelOndernemers zijn ook gunstiger gestemd wat betreft een voorspelling om in de nabije toekomst weer extra personeel te kunnen aannemen. De zogeheten vacature-indicator is gestegen tot de hoogste stand in ruim vier jaar. Dit duidt op een mogelijke toename van het aantal vacatures in het bedrijfsleven in het derde kwartaal.

In de detailhandel, de informatie- en communicatiesector en in de verhuur van en handel in onroerend goed nam het vertrouwen afgelopen kwartaal wel af. Maar ook hier bleef de stemmingsindicator van het CBS positief.