Nieuws Actueel

Ondernemersduo uit Hengelo beleeft weinig soepele start met bed & breakfast

Van onze redactie 7 augustus 2015

Jet Mulder Marco Ensing Wim Corduwener

Dat hadden ze eerst in Hengelo zelf gewild, maar ze stuitten daarbij op regels en voorschriften. "Je loopt tegen muren op, dat schiet geen meter op hier", constateerde Ensing. Tot ze in Curaçao vrienden bezochten: dat eiland moest het worden. Ze vonden via een makelaar een mooi pand. Maar al snel bleken ook hier voorschriften een hinderpaal.

Nederlandse ondernemerHet was een vrijstaande woning op een heuvel, met uitzicht op zee en natuur, vertelde het tweetal. Het pand was eigendom van een Nederlandse ondernemer, die terug ging om zich weer met zijn bedrijf bezig te houden. De Hengeloërs huurden de woning en maakten drie kamers geschikt voor de bed & breakfast.

Optimistisch Voor zijn vertrek was Ensing optimistisch. "Als je maandelijks je 7 procent toeristenbelasting maar afdraagt, ligt er niks in de weg." Maar de praktijk bleek weerbarstiger. Het begon al met de inrichting. Nederlandse vrienden hielpen mee. "Maar steeds liepen we tegen reparaties aan. Omdat we ver van de bouwmarkt af wonen, kostte ons dat telkens een paar uur. Dat hebben we weken bijna dagelijks zo gedaan."

BriefEr kwamen bedden, stoelen en gordijnen. "Toen kwam de brief: we mochten onze activiteiten niet voortzetten. Iets dat we niet konden weten. De paniek sloeg toe! Wat moeten we nu?" Ook Curaçao kent bestemmingsplannen...

Ze moesten boekingen afzeggen. "Heel vervelend, voor de gasten en voor ons." En ze begonnen met een zoektocht naar een ander pand, want terug naar Hengelo, dat was geen optie. De huidige woning is nu als één geheel in de verhuur gezet. "Dat mag namelijk wel. We noemen het Villa Seasight", aldus Jet en Marco.

Adviezen Ze kregen goede raad en adviezen voor nieuwe huisvesting, ook vanuit Curaçao zelf. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een ruim verblijf met privézwembad aan de andere kant van het eiland. Vlakbij zee en andere attracties. Het moest helemaal worden ingericht, er moest nieuwe huisraad worden aangeschaft en er dienden mensen te worden ingehuurd voor het schilderen. Financieel is het 'passen en meten', zeggen ze. "Dat gaat een hele zware dobber worden." Zo deed Ensing via Facebook een oproep tot donatie. Terugbetaling volgt zodra de nieuwe bed & breakfast draait. Klaar voor de nieuwe start. De laatste poging, het moet nu lukken, anders wordt terugkeer onvermijdelijk. Maar de problemen zijn nog niet voorbij. Marco krijgt druk op zijn borst, hij moet gedotterd worden. De ziektekostenverzekering blijkt evenwel hart- en vaatziekten uit te sluiten. Jet: "Als we dat ook nog moesten betalen, hadden we de bed & breakfast kunnen vergeten!" Maar ze worden erop attent gemaakt dat ze op het eiland een andere verzekering kunnen afsluiten omdat ze eigenlijk werkloos zijn. "Dat werd geaccepteerd, godzijdank! We konden verder!" Nóg bleken de zorgen niet voorbij. Marco: "Vorige week vrijdag viel Jet van de trap. Vinger gebroken, hand in het gips. Vier weken rustig aan." En dat geldt voor beiden.

ToekomstMaar dit verhaal eindigt positief. De nieuwe bed & breakfast is open. "We gaan er weer vol tegenaan, we houden elkaar alert. Soms zien we het even niet meer zitten, maar we beuren elkaar op en gaan verder. We hebben aanbiedingen op onze websites, Facebook en LinkedIn. We willen heel graag hier blijven. Er heerst rust en kalmte, ze gunnen elkaar hier wat. We zien de toekomst positief tegemoet, we gaan vrolijk verder!"

Jet Mulder en Marco Ensing, vlak voor hun vertrek naar Curaçao, met een foto van hun bed&breakfast. Maar dat mocht niet in die woning. Inmiddels hebben ze een ander onderkomen, na een reeks tegenslagen. "We zien de toekomst positief tegemoet." Foto: Wim Corduwener